Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayvan’da Çin işgali tatbikatı

Tayvan ve Çin arasındaki gerilim artıyor. Çin’in Tayvan etrafındaki askeri tatbikatlarını artırması sonucu Tayvan’da, ülkenin olası bir Çin işgalinde neler yapacağına dair tatbikatlar düzenlendi.

Tatbikat senaryosuna göre tarih 26 Ağustos 2025. Tayvan Boğazı’nda Çin donanması gemileri harekat için hazır bir halde bekliyor ve Çin ordusuna ait bir füze, başkent Taipei’de bir apartmana isabet etmiş. Arama kurtarma ve sağlık ekipleri, enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışıyor.

Tayvan hükümeti sık sık benzer tatbikatlar yapsa da, ilk kez olası bir askeri saldırı ve işgal girişimi senaryosu denendi. Bu tatbikatın yapılmasında, Çin’le yükselen gerilim ve Ukrayna’da yaşananların etkisi var. Tatbikata katılanlar arasında Kızılhaç gönüllüleri ve diğer arama kurtarma örgütlerinden gönüllüler de yer aldı. Ordu ve asker, olası bir Çin işgalinde sıcak çatışmada olacağı için, bu tatbikatlara katılmadı.

Taipei Valisi Chiang Wan-an, Ukrayna işgal edildiğinden beri değişen uluslararası ve bölgesel durumları takip ettiklerini ve bu yönde hazırlık yaptıklarını belirtti. Wan-an, “Barış istiyoruz ve bu tatbikatlarla insanların barışın önemini anlamasını umuyoruz ama savaşmaktan da geri adım atmayız. Gerekli tüm hazırlıkları yapıyoruz” dedi.

Çin-Tavyan gerilimi: Pekin, Tayvan Adası’nı çevreledi, dört gün sürecek askeri tatbikatlar başladı

ABD istihbaratına göre Çin, 2027 itibarıyla Tayvan’ı işgal edecek kapasiteye ulaşmaya çalışıyor. 2022 Ağustos’unda Çin, Tayvan adasını çevreleyen büyük çaplı bir tatbikata imza atmıştı. Pekin yönetimi, kendi toprak bütünlüğünün bir parçası olarak gördüğü Tayvan’ın bağımsızlığını tanımıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.