Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin-Tavyan gerilimi: Pekin, Tayvan Adası’nı çevreledi, dört gün sürecek askeri tatbikatlar başladı

Çin ile Tayvan arasında yaşanan gerilim sürüyor. Pekin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taipei ziyaretinin ardından adanın çevresindeki hava sahasında ve denizlerde askeri tatbikatlara başladı.

Çin devlet televizyonunun bildirdiğine göre söz konusu askeri tatbikatlar 7 Temmuz Pazar günü yerel saat ile 12:00’de sona erecek. Çin ordusu, Tayvan yakınlarında hava ve deniz tatbikatları ve füze denemeleri yapacak.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Pekin’in tüm engellemelerine ve tehditlerine rağmen 2 Ağustos Salı akşamı Tayvan’a inmişti. Pelosi’nin adaya indiği sıralarda Pekin, önümüzdeki günlerde Tayvan’ın etrafında bir tatbikat yapacağını duyurmuştu.

Dün (3 Ağustos) başkent Taipei’de temaslarda bulunan ve Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile görüşen Pelosi, yerel saatle 18:00 sularında adadan “Sizi asla yalnız bırakmayacağız” diyerek ayrılmıştı.

Pelosi’ye Tayvan’ın en yüksek nişanlarından biri olan “Merhametli Bulutların Nişanı” takdim edildi.

Çin, söz konusu tatbikatların dünyanın en işlek su yollarından bazılarında yapılacağını ve uzun menzilli atışları da içereceğini açıkladı. Tayvan ise tatbikatlardan kaçınmaları için gemilerden alternatif rotalar bulmalarını ve kullanmalarını istedi. Öte yandan Taipei, bazı bakanlıkların son günlerde siber saldırılara da maruz kaldığını açıkladı.

Tayvanlı yetkililer ise söz konusu tatbikatların Birleşmiş Milletler (BM) kurallarını ihlal ettiğini ve Taipei’nin bağımsızlığına doğrudan bir meydan okuma olduğunu söyledi. Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ise ülkesinin kasıtlı olarak artan askeri tehditler ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

G7 ülkelerinden bildiri: “Bölgeyi istikrarsızlaştırır”

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları da Çin’in adımlarının bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıdığını belirten ortak bir bildiri yayımladılar. Bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Bir ziyareti Tayvan Boğazı’ndaki saldırgan askeri faaliyetler için bahane olarak kullanmanın gerekçesi yoktur. Ülkelerimizdeki parlamenterlerin uluslararası olarak seyahat etmesi normal ve rutindir.”

Ne olmuştu?

Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan, Çin İç Savaşı’ndan önce iktidarda bulunan ve iç savaşı kaybeden Çan Kay Şek’in adaya yerleştiği 1949 yılından beri kendi kendini yönetse de, resmi olarak ülke statüsünde bulunmuyor. Ada ülkesini dünyada sadece 14 ülke tanırken, Türkiye’nin de dahil olduğu diğer ülkeler, Tayvan’la olan ilişkilerini resmi olmayan kanallar aracılığıyla yürütüyor.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan (Çin Cumhuriyeti) birbirini tanımıyor. Pekin, Tayvan’ı topraklarının bir parçası olarak görüyor ve mevcut Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ilk kez seçildiği 2016 yılından bu yana bölgedeki tansiyon artmış durumda. Çin, geçen ekim ayında 150’den fazla uçakla hava savunma tanımlama sahasını (ADIZ) ihlal etmişti.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.