Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Rusya’ya 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024’e öteledi

Türkiye, Rusya’ya 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024 yılına erteledi. Reuters’a ismini vermemek kaydıyla konuşan iki kaynak, söz konusu anlaşmayla Türkiye’nin Rusya’ya yapacağı 4 milyar dolara kadar enerji ödemesinin gelecek yıla ötelenebileceğini söyledi.

Doğalgaz ödemelerinin ertelenmesine dair anlaşmanın detayları 14 Mayıs’ta düzenlenecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerine üç gün kala açıklandı. Türkiye, büyük ölçüde enerji ithalatına bağımlı bir ülke ve en büyük tedarikçisi ise Rusya. Ankara’nın Moskova ile vardığı bu anlaşma, döviz rezervleri üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

Anlaşmaya dair bilgi sahibi olan bir kaynak, Reuters’a verdiği demeçte şunları söyledi: “Resmi olarak 600 milyon dolarlık ödeme gelecek yıla bırakıldı. Enerji fiyatlarındaki artış bu anlaşmada çok etkili oldu.”

Aynı kaynak, enerji fiyatlarındaki duruma bağlı olarak önümüzdeki aylarda da bu tür ödemelerin ertelenebileceğini söyledi.

Putin ve Erdoğan

Rusya Enerji Bakanlığı, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; enerji şirketleri Gazprom ve Botaş, Reuters’ın konuya dair sorularını yanıtsız bıraktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye ile Moskova’nın doğalgaz ödemelerini erteleme konusunda anlaşmaya vardıklarını söylemiş fakat ayrıntı vermemişti.

Türkiye’nin enerji ithalatı 202 yılında 100 milyar dolara yaklaştı ve rekor kırdı. Türkiye, Şubat 2023’e kadar geçen 12 aylık sürede 53,5 milyar metreküplük doğalgaz ithal etti ve bunların yüzde 39’unu da Rusya’dan aldı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.