Pankreas kanseri, yüksek nüksetme oranlarıyla en ölümcül hastalıklardan biri. BioNTech’in geliştirdiği yeni bir tedavi yöntemi ile, pankreas kanseri tehlikesi yakın gelecekte tarih olabilir.
Pankreas kanseri, yakalanan hastaların yüzde 88’inin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Tümörler tıbbi müdahale ile alınsa da, 7 ile 9 ay arasında hastalığın nüksetme ihtimali yüzde 90. Kemoterapi ile hastaların ömrü uzatılabilse de, nadiren kesin bir çözüm olabiliyor.
Alman ilaç firması BioNTech tarafından test aşamasında olan bir mRNA aşısı ile, pankreas kanseri için önemli bir tedavi yöntemi bulunmuş olabilir. 16 katılımcıda denenen mRNA aşısı, her hastaya özel olarak geliştirildi. 16 hastadan 8’i aşıya yanıt verdi. Hastaların bağışıklık sistemlerinin, kanser hücrelerine tanıması ve savaşması sağlandı. Aşıya yanıt veren 8 hastada, kanser nüksetmedi. Tedaviye istenen şekilde yanıt vermeyen 8 hastanın altısında kanser nüksetti.
Tedavi için, hastaların tümörleri alındı ve dokuları, Almanya’daki laboratuvarlara yollandı. Hastalardan alınan tümör ve kan örneklerinden, genetik kodları çıkarıldı. Genetik kodlardan, kanser hücrelerine neden olanlar tespit edildi. Gerekli tespitlerden sonra hastalar için özelleştirilmiş mRNA aşıları yapıldı ve her hastaya 8 doz aşı yapıldı. 8 doz aşıdan sonra hastalar 6 ay kemoterapi gördü ve en son, son bir doz daha aşı aldılar.
BioNTech ve Pfizer, 2020 yılında COVID-19’a karşı en etkili olan aşılardan birini geliştirmişti.
Kaynak: CNN