Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu ve Güneydoğu’da Yeşil Sol Parti kaybetti, Kılıçdaroğlu kazandı

“Türkiye’nin tarihi seçimi” olarak nitelendiren 14 Mayıs seçimlerinin kesinleşmemiş sonuçlarına göre Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime giren HDP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da milletvekili ve oy kaybetti. Sadece Van’da vekil sayısını artıran Yeşil Sol Parti, Diyarbakır’da bir milletvekili kaybetti. Erzurum’da ise sekiz yıl aradan sonra milletvekili çıkardı. CHP Diyarbakır’da 21 yıl sonra milletvekili çıkarırken, Yeşil Sol Parti’nin desteklediği Kemal Kılıçdaroğlu bölgede ipi açık ara önde göğüsledi.


Yeşil Sol Parti nerede kaybetti, nerede kazandı?

Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) süren kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı alıtında seçimlere giren HDP, kalesi olarak gördüğü Diyarbakır’da bir milletvekili kaybetti. 2018 seçimlerinde dokuz milletvekili çıkaran HDP’nin, Yeşil Sol Parti listelerinden girdiği seçimde milletvekili sayısı sekize düştü. AKP mevcut üç milletvekilini de korudu ve oyunu 2018 seçimlerine göre 30 bin artırdı. Diyarbakır’da yapılan kamuoyu araştırmaları ve tahminler tutmazken, Yeşil Sol Parti’nin 9. sıra adayı eski Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar seçilemedi. AKP’den Galip Ensarioğlu, Ulu Camii İmamı Mehmet Sait Yaz ve “Hanımağa” olarak bilinen Suna Kepoğlu Meclis’e girdi. CHP ise oylarını neredeyse 2,5 kat artırarak 21 yıl sonra Diyarbakır’dan milletvekili çıkardı ve Sezgin Tanrıkulu‘nu Meclis’e gönderdi.

Batman’da HÜDA PAR ile ortaklık AKP’ye milletvekili getirmedi

Yeşil Sol Parti çatısında seçime giren HDP, Batman’da beş milletvekilliğinden dördünü kazandı. AKP ise sadece ilk sıradan aday gösterdiği iş insanı Ferhat Nasıroğlu’nu Meclis’e gönderebildi. AKP, listelerinden seçime giren HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı ise HÜDA PAR’ın en güçlü olduğu bu kentte seçilemedi. Siirt’te HDP mevcut iki milletvekilini korurken, 21 yıl önce yerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a veren Mervan Gül de AKP’den milletvekili seçildi. Şırnak’ta da 2018 seçimlerinde olduğu gibi AKP bir, Yeşil Sol Parti üç milletvekili çıkardı.

Yeşil Sol Van’da oy kaybetti ama milletvekili sayısını artırdı

HDP’nin güçlü olduğu Van’da ise ilginç bir sonuç yaşandı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın aday olduğu kentte Yeşil Sol Parti, milletvekili sayısını beşten altıya çıkarırken oy sayısı ise bir önceki seçime göre yaklaşık 20 bin düştü. Van’da bir önceki seçimde 15 bin oy alan CHP ise oyunu 45 bine çıkarmasına rağmen milletvekili kazanamadı.

Mardin’de Yeşil Sol Parti HDP’nin mevcut dört milletvekilini korurken, AKP ise yine iki milletvekili çıkardı. Mardin’de AKP’ye kaybettirmesi beklenen ve seçime bağımsız giren Vejdi Kahraman ise beklenen oyu alamadı. Bingöl’de de sonuç değişmezken AKP üç milletvekilinden ikisini, Yeşil Sol Parti ise bir milletvekili kazandı. Bitlis’te bu kez AKP bir milletvekili kaybederken, Yeşil Sol Parti iki, AKP ise bir milletvekili çıkardı.


Yeşil Sol sekiz yıl sonra Erzurum’dan vekil çıkardı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na taşlı saldırı düzenlenen Erzurum’da Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren HDP, sekiz yıl sonra milletvekili çıkardı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde Erzurum’da bir milletvekili çıkaran HDP, kesinleşmeyen sonuçlara göre Meral Danış Beştaş’ı seçtirmeyi başardı. Beştaş, seçim çalışmaları sırasında trafik kazası geçirmiş ve seçim çalışmalarına aktif olarak katılamamıştı. Ağrı’da HDP yine üç milletvekiliği kazanırken, AKP ise sadece bir milletvekili çıkardı. Sırrı Sakık, uzun bir aradan sonra yeniden Yeşil Sol Parti ile Ağrı’dan Meclis’e girdi.

Yeşil Sol oy kaybetti ama Kılıçdaroğlu’na açık ara kazandırdı

Yeşil Sol Parti, bugüne kadar kalesi olarak gördüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde genel anlamda hem vekil hem de oy kaybetti ancak cumhurbaşkanı seçiminde Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na kazandırdı. Kılıçdaroğlu, Yeşil Sol Parti seçmeninin verdiği büyük destek ile bölgede Erdoğan’a büyük fark attı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.