Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökdelenler ve iklim krizi: New York batıyor

Bilim insanları New York’un üzerinde bulunan gökdelenlerin yarattığı yükün, şehrin yavaş yavaş batmasına neden olduğunu açıkladı.

ABD’nin New York şehrinde 6 binden fazla “yüksek katlı” binanın yanında, 311 gökdelen bulunuyor. New York, dünyada en çok gökdelen bulunan üçüncü kent. Tüm bu yapılar, 780 kilometrekarelik bir alana sıkışmış halde ve yarattıkları yükle, şehrin her yıl 1 ve 2 milimetre battığı düşünülüyor.

Küresel ısınma ve buzulların erimesi gibi etkenlerin de şehrin batma sürecini hızlandıracağı düşünülüyor. 1950’den beri New York’u çevreleyen suların, 22 santimetre yükseldiği tahmin ediliyor. Sel baskınları gibi olayların, bu yüzyılın sonuna kadar dört kat artacağı öngörülüyor.

New York’un nüfusu, 8.5 milyondan fazla. Şehrin üstündeki gökdelenlerin yarattığı ve tahminen 762 milyar kilogramdan fazla olduğu düşünülen yük kente has problemlerden biri olsa da, iklim krizi tüm dünyayı ilgilendiriyor. Dünyada denize kıyısı olan her şehrin yükselen su seviyelerinden etkilenmesi bekleniyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.