Komşu Yunanistan genel seçimler için sandık başına gitti. Seçimlerin galibi Başbakan Kiryakos Miçotakis’in liderliğindeki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oldu. Miçotakis sandıktan çıkan zaferini “siyasi deprem” olarak nitelendirdi.
Merkez sağda bulunan Yeni Demokrasi Partisi (YDP) kesin olmayan seçim sonuçlarına göre oyların neredeyse yüzde 41’ini aldı. Fakat bu oy oranı, Kiryakos Miçotakis liderliğindeki YDP’nin tek başına hükümet kurması için yeterli değil. Ülkedeki seçim sistemine göre bir partinin tek başına hükümet kurması için en az yüzde 46 oy alması gerekiyor.
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından zafer konuşması yapan Miçotakis, “Halk, Yunanistan’ın çoğunluk hükümeti ve başkalarının yardımı olmaksızın Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilmesini istedi” dedi.
Sol, seçimlerde ne yaptı?
Eski Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ise yüzde 20’lerde kaldı. Çipras seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından rakibi Miçotakis’i tebrik etti. Seçimlerin henüz sonuçlanmadığını ve önlerinde muhtemelen bir seçim daha olacağını belirten Çipras, “Yarış bitmedi” dedi. Syriza’nın oylarının yüzde 20’lerde kalması parti içinde hayal kırıklığına neden oldu.
Sosyalist PASOK ise 2019’daki seçimlere kıyasla oylarını artırdı. PASOK yüzde 11,5!lik oy oranı ile Yunanistan Parlamentosu’ndaki en büyük üçüncü parti konumunda.
Aldıkları oy oranları ile parlamentoya girmeye hak kazanan diğer partiler ise Komünist Parti (KKE) ve milliyetçi LISY partisi. Yüzde 2,62’de kalan eski Ekonomi Bakanı Yanis Varoufakis’in partisi MERA25 ise parlamentoya girmek için gerekli olan yüzde 3 barajını geçemedi.
Şimdi ne olacak? Yeniden mi seçim?
Miçotakis’in partisi 146 sandalye ile parlamentodaki üstünlüğünü korudu. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan haritaya göre ülkedeki seçim bölgelerinin biri hariç hepsi Miçotakis’in partisinin rengi maviye boyalı.
Fakat bu sayı, hükümet kurabilmek için yeterli değil. Ülkede tek başına hükümet kurabilmek 151 sandalye kazanmak gerekiyor. Miçotakis’in de seçim sonrası yaptığı konuşmada koalisyon hükümeti kurmaya istekli olmadığı anlaşılıyor. Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Miçotakis’e koalisyon kurmak için görev verecek fakat başbakanın bu görevi reddetmesi bekleniyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou daha sonra aldıkları oy oranlarına göre partilerin genel başkanlarına hükümeti kurabilmeleri için üç günlük süre verecek. Fakat uzmanlar, hiçbir partinin bu sürede beklenen hükümeti kuramayacağı görüşünde. Bu yüzden Yunanistan’ı haziran sonu ya da temmuz başında yeni bir seçim bekliyor.
Yunanistan’ı son dört yıldır merkez sağ yönetiyor. Miçotakis ve partisi 2019’daki seçimlerle karşılaştırıldığında parlamentoda 12 koltuk kaybetti.
Kaynak: BBC, Reuters, Kathimerini