Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KONDA’dan son seçim anketi: Erdoğan yüzde 52,7, Kılıçdaroğlu yüzde 47,3

KONDA Araştırma, 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa süre kala anket sonuçlarını paylaştı. KONDA’nın anketine göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararsız oyların dağıtılmış haliyle yüzde 52,7 oy ile seçimi kazanması öngörülüyor. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,3 puanda kalıyor.

KONDA Araştırma, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için gerçekleştirdiği seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. KONDA’nın yayımladığı ankete göre Erdoğan yüzde 52,7 oy alırken, Kılıçdaroğlu’nun puanı yüzde 47,3.

Anket için görüşülen seçmenlerin yüzde 8,2 kararsız olduğunu, yüzde 2,6’sı ise oy kullanmayacağını söyledi.

Seçmenler orantılı bir biçimde dağıtıldığında ise tablo şöyle şekillendi:

Anket nasıl hesaplandı?

Anketin 20-21 Mayıs tarihleri arasında 34 ilin merkez dahil 108 ilçesine bağlı 154 mahalle ve köyünde 3607 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildiği, her bir mahallede gerçekleştirilen 24 anket için yaş ve cinsiyet kotası uygulandığı açıklandı.

KONDA, araştırma kapsamında gidilen illeri şöyle sıraladı: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Van.

Açıklamaya göre, araştırmanın bulgularının hata payı yüzde 95 güven aralığında +/- 1,63, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,15 olarak hesaplandı.

KONDA’nın açıklamasının devamında şöyle denildi:

“Bu bulgularımızı değiştirebilecek ve 28 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği not etmek isteriz:

  • Birincisi, 20-21 Mayıs tarihinden seçime kadar bir haftada yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.
  • İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylamasının ardından Ata İttifakı’nın dağılması üzerine, ittifakı oluşturan parti liderleri ve ittifak adayının seçimin 2. tur oylamasında farklı adayları destekleme kararı almaları üzerine yaşanabilecek stratejik oy kaymaları.
  • Üçüncüsü de bu hükümet sistemi modelinde ilk defa deneyimleyeceğimiz, 2. tura giden seçimde katılım oranı olacaktır.”

KONDA’nın 14 Mayıs tahmini: Kılıçdaroğlu yüzde 49,3, Erdoğan yüzde 43,7

KONDA 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen “Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oy Tercihleri” anketinde CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 49,3 oy alacağını öngörmüştü. Ankete göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu ise yüzde 43,7’de kalmıştı.

Yayımlanan ankette Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin oyu yüzde 2,2 olarak açıklanırken, ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın oyu ise yüzde 4,8’de kalmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.