Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı imzaladı, resmen yasalaştı: Uganda’da LGBTİ+’lar ölüm cezasına çarptırılabilecek

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni imzaladı, tasarı resmen yasalaştı. Uganda Cumhuriyeti’nde artık eşcinsel ilişki suç. Yasaya göre LGBTİ+’lar hapis ve ölüm cezasına çarptırılabilecek.

Doğu Afrika ülkesi Uganda’da eşcinsel ilişki yasak. Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, ülkede çok sayıda kişi tarafından desteklenen fakat dünya genelindeki aktivistler ve sivil toplum kuruluşları tarafından kınanan “eşcinsellik karşıtı” yasayı imzaladı. Yasaya göre “ağırlaştırılmış eşcinsellik” suçunu işleyen bir kişi, mahkûm edilmesi halinde idam cezasına çarptırılabilecek.

Museveni’nin de imzaladığı ve yasalaşan tasarıya göre, kendilerini LGBTİ+ olarak tanımlayan kişiler cinsel yönelimleri üzerinden suçlu ilan ediyor. Meclis Başkanı Anita Among, Museveni’nin yasa tasarısını imzalayarak “halkın feryadına cevap verdiğini” söyledi.

Tasarı, 22 Mart’ta Uganda Parlamentosu’ndan geçmişti. Yasa, parlamentodan alkışlar eşliğinde geçmişti.

Uganda’da eşcinselliği suç kapsamına alan ilk yasa 2014’te gündeme gelmişti. Hatta o dönem, Cumhurbaşkan Musaveni’nin onayından geçen yasayı Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. İptalin gerekçesini, Museveni’nin Vaşington’a yapacağı ziyaret olarak yorumlayanlar olmuştu.

Beyaz Saray, o dönem Uganda’da yaşanan gelişmelerin ardından Uganda’ya sağladığı fonların bir kısmını kesmişti. Sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD) değil, aralarında Danimarka, Norveç, Hollanda ve İsveç’in de bulunduğu ülkeler Uganda’ya yardımlarını durdurmuştu.

Uganda’da nüfusun çok büyük bir kısmı Hıristiyan. Ülkedeki Müslümanlar’ın oranı ise yüzde 13.

Kaynak: Associated Press

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.