Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’daki Mar Petyun Keldani Kilisesi’ne 108 yıl sonra başepiskopos atandı


Diyarbakır merkez Sur ilçesinde bulunan Mar Petyun Keldani Kilisesi’ne 108 yıl sonra Fransa’dan din görevlisi atandı. Peder Sabri Anar, Bağdat Keldani Kilisesi Kutsal Meclisi tarafından, Papa Francis’in onayıyla Türkiye Keldani Cemaati Diyarbakır Başepiskoposu seçildi.


Diyarbakır merkez Sur ilçesinde 17. yüzyılda inşa edilen Mar Petyun Keldani Kilisesi’ne 1915’ten sonra ilk kez din görevlisi atandı.

Fransa-Armouville’deki Keldani cemaatinin rahibi olan Peder Sabri Anar, Bağdat Keldani Kilisesi Kutsal Meclisi tarafından, Papa Francis’in onayıyla Türkiye Keldani Cemaati Diyarbakır Başepiskoposu seçildi.

Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu, Peder Sabri Anar’ı kutladı.

Sur’da 2015-1016 yıllarındaki hendek-barikat operasyonlarında zarar gören ve restore edilen kilisede Anar’ın göreve başlamasıyla yıllar sonra yeniden ayinler yapılacak.

Peder Sabri Anar

Sabri Anar kimdir?

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 1 Ocak 1966’da doğan Sabri Anar, İstanbul’da Fransisken Frer Minör Semineri’nde okudu.

1985’te Bağdat’ta Keldani Patrikhane Semineri’ne girdi.

10 Kasım 1990’da Île-de-France bölgesindeki Keldani topluluğu için pastoral hizmetine başladı, ardından Paris’e rahip olarak atandı.

Sabri Anar, 1990’dan 2016’ya kadar Sarcalles’deki St. Thomas Aopotre Kilisesi’nin başrahip yardımcısı ve başrahibi olarak görev yaptı.

Anar, 2017 yılında Keldani Kilisesi’ne Korepiskopos olarak atandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.