Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li yetkili değerlendirdi: “Gündemimiz Demirtaş’ın yazısı değil, almış olduğu karara ilişkin bize yansıyan bir şey yok”

Selahattin Demirtaş’ın HDP eleştirisi ve “Aktif politikayı bırakıyorum” çıkışını Medyascope‘a değerlendiren HDP’li bir yetkili, açıklamanın Demirtaş’ın aktüel siyaset tartışmalarına daha az dahil olacağı şeklinde anlaşıldığını söyledi. Parti yetkilisi “HDP’nin gündemi Selahattin Demirtaş’ın yazısı değil” dedi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kaleme aldığı ve gece Artı Gerçek’te yayınlanan partisine yönelik eleştiri yazısına ilişkin Medyascope’a konuşan HDP’li bir yetkili, Demirtaş’ın bir özeleştiri yaptığını ve bunun parti için özel bir gündem olmadığını söyledi. Parti yetkilisi, Demirtaş’ın bugün (31 Mayıs) Twitter hesabında “aktif siyaseti bırakmasına” ilişkin paylaştığı yazıya ilişkin ise “kendi şahsının almış olduğu bir karar, bize yansıyan bir şey yok” diye yorumladı.

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün gece Artı Gerçek’te partisini eleştiren bir yazı kaleme almasının ardından bugün (31 Mayıs) paylaştığı tweette ise “aktif siyaseti” bıraktığını duyurdu. Demirtaş, “Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Pratikteki çabalarımla bu eksiklikleri giderme sözü veriyorum. Ayrıca, bana yönelik yapıcı eleştirilere teşekkür ediyorum” diye yazdı.

“Açıkçası bu bizim için özel bir gündem değil”

HDP’li yetkili Demirtaş’ın yazısını şu sözlerle değerlendirdi:

“Parti içindeki şu anda gündem Selahattin Demirtaş’ın yazısı değil. Biz, kendi sürecimizi yürütüyoruz. Selahattin Başkan bir özeleştiri yapmış. Açıkçası bu bizim için özel bir gündem değil. Biz zaten bütün kurullarımızı işleteceğiz, halk toplantılarımızı yapacağız, süreci enine boyuna zaten tartışacağız. O anlamıyla Selahattin Başkan’ın yazısı bunu kapsayan ya da yani bunu dışlayan bir şey söylemiyor. O da zaten özeleştirel bir yerden yaklaşıyor. Eksik yaklaştığımızı ifade ediyor o anlamda özgün bir gündem değil bizim açımızdan.”

“Selahattin Demirtaş’ın partinin üstünde bir pozisyonu yok, her şey kurullarda tartışılarak karar verilir”

“Sonuçta biz kişiye bağlı bir parti değiliz, kişilerden ibaret de bir parti değiliz. Eşbaşkanlar da dahil herkesin düşüncelerine bazılarımız katılır, bazılarımız katılmaz. Demirtaş’ı eleştirebiliriz, düşüncesini doğru bulmayabiliriz ama en nihayetinde bizim kararlarımız kurullarda alınır. Selahattin Başkan’ın söylediği her şey kurulların üstündedir diye bir mesele yok. Partinin üstünde bir pozisyonu da yok ki kimse onu eleştirmesin ya da onun söylediği her şey otomatik olarak parti kurullarının kararı haline gelsin. En nihayetinde tartışarak karar verilir.”

“Bize yönelik özel atıf görmüyorum

“O, kendi açısından bazı düşüncelerinin kabul görmediğini ifade etmiş, bu da demokratik parti işleyişi açısından gayet normal. Desteklenen düşünceleri olduğu gibi desteklenmeyen düşünceleri, önerileri de olabilir. Bu özgün bir problem değil, bu keşke her yerde böyle olsa. Hayatın, siyasetin gereği budur. Toplumsalcılığın, çoğulcuğun, demokratik olmanın gereği budur. Söylediğinde bizi çelen, bize yönelik bir özel atıf görmüyorum. Biz bir sorunun alanı olarak görmüyoruz.” 

“Bütün bu süreç içerisinde Selahattin Başkan’ın eleştirileri, önerileridir”

Kendi kurullarını yeniden toplayacaklarını belirten yetkili şöyle konuştu:

Halk toplantıları, ilçe toplantıları yapacağız. Süreci zaten enine boyuna parti meclisinde, merkez yürütme kurulumuzda eksiğimizi, yanlışımızı her boyutuyla tartışacağız. Daha sonra da bütün bu sonuçlarımızı tabii ki kamuoyuna yansıyan bölümleri de olacak. Bunun üzerine yeniden bir süreç başlatacağız. Bu anlamıyla bütün bu süreç içerisinde Selahattin Başkan’ın eleştirileri, önerileridir

“Şahsının almış olduğu karar, bize yansıyan bir şey yok”

Selahattin Demirtaş’ın “aktif siyaseti bırakıyorum” paylaşımını değerlendiren parti yetkilisi, “Aktif siyaseti bırakıyorum derken güncel politikalara daha az dahil olmayı kast ediyor anladığım kadarıyla çünkü daha çok sosyal medya üzerinde katkı sunmaya, politika üretmeye çalışıyordu. Bu kendi şahsının almış olduğu bir karar bize yansıyan bir şey yok” diye konuştu. 

“Muhtemelen, cezaevindeki her arkadaşımızın bize yönelik eleştirileri olacak”

Yetkili, şunları da söyledi:

“Muhtemelen süreç içinde cezaevindeki her arkadaşımızın özeleştirileri ve kendi payları doğrultusunda bize yönelik eleştirileri olacak. Her birimizin durduğu yer aynı değil. Dışarıdaki HDP’lilerin süreçteki payıyla, cezaevindeki bir arkadaşın payı tabii ki de aynı değil, kıyaslanamaz.”

“Mücadelerimizin meşruluğunu, doğruluğunu gerçek anlamda her gün ama her gün bu sistemin yüzüne haykırıyorlar”

“Mücadele bizim için esastır. Her bir yoldaşımızın cezaevinde de olsa sürece dair faşizme karşı çizgiyi esas alması, bu çizgiyi devam ettirmesi bizim için temel olandır. Yoksa güncel siyasete dahil olup olmama meselesi kişisel bir tercihtir. Her bir arkadaşımızın süreç içerisinde ciddi bir mücadelesi var. Bütün mahkeme süreçlerinde de suçsuz ve haksız yere yatıyorlar. Mücadelerimizin meşruluğunu, doğruluğunu gerçek anlamda her gün ama her gün bu sistemin yüzüne haykırıyorlar duruşlarıyla, savunmalarıyla bizim için esas olan odur. Yoksa güncel siyasete dahil olup olmama meselesi de kişisel bir tutum ve duruştur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.