Abdullah Öcalan İmralı’da kendisi için hazırlanan yeni konuta taşındı

Abdullah Öcalan

İSTANBUL (Medyascope) – DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Mithat Sancar, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı Adası’nda kendisi için hazırlanan yeni konuta taşındığını açıkladı.

Medyahaber TV’ye konuşan DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili ve İmralı Heyeti Mithat Sancar, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yeni çözüm süreci kapsamında kendisi için hazırlanan yeni konuta taşındığını duyurdu.

“Öcalan İmralı’da yapılan yeni yere geçti” diyen Sancar, bu adımın süreci hızlandırması gerektiğini söyledi. Sancar, taşınma tarihi ve yeni binanın fiziki özelliklerine dair ayrıntı paylaşmadı.

Mithat Sancar, 26 Ağustos’ta Ankara’da gazetecilerle yaptığı toplantıda Öcalan’ın yeni bir yerleşkeye taşındığı yönündeki haberleri yalanlamış, görüşmelerin farklı bir salonda yapıldığını ancak Abdullah Öcalan’ın eski yerinde kalmaya devam ettiğini belirtmişti.

“Statü değişikliği değil, çalışma mekanı”

Sancar’ın açıklamalarının ardından DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, “Kadınlar Yan Yana Geleceği Konuşuyor” konferansında konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Abdullah Öcalan’ın geçtiği yerin cezaevi sınırları içinde olduğunu belirten Buldan, bu değişikliği çalışma koşullarıyla ilişkilendirdi. Buldan, “Bu yeni yer cezaevinin dışında bir yer değil. Cezaevinin içinden oraya geçiliyor. Sadece çalışma koşullarını düzenleyen bir mekân olarak tarif etmek daha mantıklı” dedi.

Abdullah Öcalan İmralı’daki yeni yerine taşındı

Mekan değişiminin tek başına bir statü değişikliği ifade etmediğini vurgulayan Buldan, Abdullah Öcalan’ın sürece “Barış ve Siyasallaşma Koordinatörü” olarak katkı sunmak istediğini ancak henüz bu tanımın yapılmadığını aktardı.

Süreçte tıkanma yaşandığına dikkat çeken Buldan, Abdullah Öcalan’ın toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelme talebinin karşılanmadığını ifade etti. Sadece siyasi heyetin adaya gitmesinin sürecin ilerlemesi için yeterli olmadığını belirten Buldan, şunları söyledi:

“Sayın Öcalan başından beri kadın kurumları, gazeteciler, akademisyenlerle görüşmek istediğini söyledi. Ancak bunlar iki yıldır gerçekleşmiyor. Sürecin ilerleyebilmesi için yeterli değil, hızlı bir şekilde adım atılması gerekiyor.”

Ne olmuştu?

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 12 Mart’ta İmralı Adası’nda konut yapılıp yapılmadığı tartışmalarıyla ilgili, “‘Orada bir konut yapıldı mı, yapılmadı mı?’ diye bize böyle sorular geliyor. Buna ilişkin partimize ulaşmış herhangi bir bilgi yok. DEM Parti İmralı Heyeti’nin yaptığı görüşmelerden de bize ulaşmış herhangi bir bilgi yok” dedi.

Gazeteci Nagehan Alçı da 11 Eylül’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle MHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Alçı, bu görüşmenin ayrıntılarını YouTube kanalından paylaştığı videoda aktardı ve Bahçeli’nin çözüm süreciyle ilgili açıklamalarına yer verdi.

Alçı’nın iddiasına göre Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan için İmralı Adası’nda bir ev inşa edildiğini söyledi. Bahçeli’nin aktardığına göre evin bahçesi bulunuyor ve ev, insani yaşam koşulları ile normal bir konfor sunuyor. Öcalan’ın bu evin içinde sıradan hayatın akışına uygun şekilde yaşayabileceği belirtildi.

Abdullah Öcalan İmralı’daki yeni yerine taşındı

MHP lideri Bahçeli’nin açıklamalarından sonra tartışma konusu olan, “Öcalan’a villa” tartışmalarına DEM Parti İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan’dan açıklama geldi.

DEM Parti’nin İmralı heyeti olarak İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşen Buldan, yapılan yapının cezaevi yerleşkesi içerisinde uygun çalışma koşulları olan bir konut olduğunu söyledi. Bunun temel amacının Öcalan’ın hem süreci rahatlıkla yürütebilmesi, hem çatışmasızlık sürecini sağlayabilecek görüşmeleri uygun koşullarda yapabilmesi olduğunu söyleyen Buldan şöyle konuştu:

“Villa benzetmesinin gerçekle alakası yoktur. Hatta denilebilir ki cezaevinin adeta bir parçasıdır yeni yapı. Silahsızlanma ve siyasallaşma bir süreç işidir. Bunun için Öcalan devrede olması gerekir. Art niyetli bir biçimde orayı villa ve konforlu bir alan gibi tanımlamak hem gerçekle alakası yok hem de art niyetli bir değerlendirmedir. Ve Sayın Öcalan hâlâ orayı taşınmış değil çünkü bir çalışma ekibine ihtiyaç duyuyor o mekanda.”

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş