Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden rektörlüğe yanıt

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bir kez daha Üstün Ergüder Meydanı’ndaydı. Akademisyenlere öğrenciler de destek verdi. 599. nöbette akademisyenler adına bir konuşma yapan Doç. Dr. Ahmet Ersoy, Medyascope’un sorularını cevapladı.  

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü 1 Haziran’da “Yasak Yerler” başlığı ile bir açıklama yaptı, iki yıldır direnişte olan akademisyenleri ve olası alternatif mezuniyet töreninin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi. Bu açıklamaya Boğaziçi Akademisyenleri 2 Haziran’da yaptıkları açıklamayla cevap verdi:

“Güney Meydan’da gerçekleştirdiğimiz barışçıl nöbetimizi kanuna aykırı bir eylem olarak nitelemiş ve nöbetlere katılanlar hakkında adli ve idari işlem yürüteceğini ilan etmiştir. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi Anayasa’nın güvencesi altındaki temel hak ve özgürlüklerimizi ihlal etmekte, bizleri alenen tehdit etmektedir’’

Doç. Dr. Ahmet Ersoy

“Bir grup emekli öğretim üyemizin kampüse girişleri yasaklandı

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Ersoy, Medyascope’a nöbetlere katıldığı tespit edilen emekli öğretim üyelerine getirilen yasağı eleştirdi:

“Nöbetlere katılmış oldukları tespit edilen bir grup emekli öğretim üyemizin de kampüse girişleri yasaklandı. Bunun hukuki veya kanuni bir karşılığı yok. Tamamen keyfi bir yasakla karşı karşıyayız. Yine aynı şekilde geçen hafta Cuma günü, mahkeme kararıyla okula geri dönen Can Candan hocamız, mahkeme kararı elinde olmasına rağmen kampüsten dışarıya çıkarıldı. Bu da tamamen zorbaca bir müdahale.’’

Boğaziçi Üniversitesi’nde 599. nöbet

Ersoy, “Seçimden hemen sonra el kaldırdılar. Şimdi de böyle bir operasyonla karşı karşıyayız. Ama bu bizim için önemli değil. Yasak kararının hiçbir hukuki dayanağı yok. Biz anayasanın bize tanıdığı haklarımızı kullanıyoruz. Sessiz sedasız, gayet barışçıl, sembolik bir protesto yapıyoruz. Bence bu protestonun sembolik gücü beklediklerinden çok daha fazla oldu. Biz temelde akademik ilkeler üzerinden hareket ediyoruz. Kurumun ve öğrencilerin daha iyi bir gelecek sahibi olması için hareket ediyoruz. Bu nedenle bizim herhangi bir şekilde ilkelerimizden geri atmamız söz konusu değil” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.