Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malta’da kürtaj olan kadına mahkeme ceza verdi

Küçük ada ülkesi Malta, 17 yıl sonra bir kadını kürtaj olduğu için yargıladı ve ceza verdi.

520 bin nüfuslu ülkede kürtaj olmak tamamen yasak. Malta, kürtajın tamamen yasak olduğu tek Avrupa Birliği ülkesi. Çoğunluğu katolik olan Malta’da hem kilise hem de meclisteki partiler kürtaj olma hakkına hala karşı çıksa da, ülkenin genç nüfusu daha farklı düşünüyor. Mecliste de, annenin hayati tehlikesi olması gibi durumlarda kürtaja izin verilmesi tartışılıyor.

Malta Kadın Hakları Derneği, bir kadının evinde kürtaj olduktan sonra hakim karşısına çıkıp ceza almasını kınadı. Ceza alan kadın, şartlı tahliye edildi ve durumu hakkında daha fazla bilgi paylaşılmadı.

“Doctors for Choice Malta” derneğinin yaptığı açıklamada, hiçbir kadının kendi hamileliğini sonlandırma kararı yüzünden ceza almaması gerektiği belirtildi.

Başbakan Robert Abela’nın İşçi Partisi hükümeti, bir dizi değişikliklerle kürtaja belli oranda izin vermeye çalışıyor. Hükümetin amacı, önüne geçemedikleri kürtajın tıbbi ve steril ortamlarda yapılması ve doktorların da kendilerini tehdit altında hissetmemesi.

Malta’da kürtaj tamamen yasak olsa da, daha önce hiçbir anne hapse girmedi. Sonuncusu 2006 olmak üzere 2000’den beri üç kadın kürtaj olduğu için ceza aldı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.