Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin olağanüstü kongresi sonbaharda: Büyük değişim bekleniyor

Anayasa Mahkemesi’ndeki kapatma davası nedeniyle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) çatısı altında seçime giren ve istediği sonucu alamayan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) sonbaharda olağanüstü kongreye gideceği öğrenildi. HDP’nin eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar aday olmayacaklarını açıklarken, yapılacak kongreyle partide büyük değişimin yaşanacağı belirtildi.

Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP’yle ilgili tartışmaların önüne geçmek için dün (4 Haziran) kongrede eş genel başkan olmayacaklarını açıkladılar.

Buldan ve Sancar’ın açıklamalarının ardından gözler HDP’nin olağanüstü kongre tarihine çevrildi.

Seçimden istedikleri sonucu elde edemeyen ve oy kaybı yaşayan HDP’nin en geç sonbaharda kongreye gideceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre kongre tarihinde Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davasıyla ilgili gelişmeler etkili olacak. Kongre ile birlikte HDP’de büyük bir değişimin olacağı belirtildi.

HDP’nin önce bölge toplantıları, halk toplantıları ve konferanslar yapacağı sonra da kongreye gideceği belirtildi. Partiyle ilgili tartışmaların önüne geçmek ve rahat bir ortam yaratmak için Buldan ve Sancar’ın aday olmayacaklarını açıkladıkları öğrenildi.

Yerel seçimlere de Yeşil Sol Parti olarak girilebilir

HDP’nin olağanüstü kongreyle gitmesi ve kapatma davasının devam etmesi nedeniyle yerel seçimlere de Yeşil Sol Parti çatısı altında girebileceği öğrenildi.

Yeşil Sol Parti’nin hazine yardımı alması ve sandık kurullarında görevli bulundurma hakkı gibi avantajları nedeniyle de böyle bir kararın çıkma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

Buldan ve Sancar ne dedi?

Pervin Buldan ve Mithat Sancar, katıldıkları bir televizyon programında partinin kongreye gideceğini açıkladılar.

Buldan, “Bu mücadelenin her aşamasında üzerime düşen ne görev varsa yapmaya hazırım, ancak bütün eleştirileri göz önünde bulundurarak bu kongrede eş genel başkanlık görevini başka bir arkadaşıma vermekten büyük bir onur duyarım. Kongre sürecinde herhangi bir karar mekanizmasında da yer almayacağım” dedi.

Seçim süreciyle ilgili özeleştiri veren Buldan, “Bu aşamada hesap verme gibi bir sorumluluğumuz var. Bırakıp gitmek yok, önce hesap vereceğiz. Halkımıza, tabanımıza, kadınlara hesap vereceğiz. En önemli mesele budur bence” diye konuştu.

Mithat Sancar ise istedikleri oy oranını elde edemediklerini söyledi:

“Yeşil Sol Parti olarak istediğimiz oy oranlarına ulaşamadık. Bu açıdan kendimizi başarısız sayıyoruz ancak bir yenilgi söz konusu değil. Demokratik siyaseti tasfiye etmek için her şeyi yaptılar. Seçime girebilmemiz bile başlı başına önemli bir durumdur. Bunu kırdık, seçime girdik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.