Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, “Göçmenlerin sınır bekçisi olmayacağız” diyen Tunus’a 1 milyar euro teklif etti

Avrupa Birliği (AB), göç kriziyle mücadelesine yardımcı olmak adına Tunus’a 1 milyar euro’nun üzerinde yardım taahhüdünde bulundu. Tunus’ta konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 900 milyon euro’luk finansal yardımın yanı sıra 150 milyon euro’luk acil bütçe desteği verilebileceğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in sözleri, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in “Göçmenlere karşı Avrupa’nın sınır bekçisi olmayacağız” açıklamasından bir gün sonra geldi.

Öte yandan von der Leyen birliğin Tunus’a sınır yönetimi, arama ve kurtarma çalışmaları ve kaçakçılıkla mücadele operasyonlarına yardımcı olması için 100 milyon euro’luk bir bütçe daha ayırdıklarını söyledi.

AB, göçü ve Avrupa’ya insan kaçakçılığını durdurmak için Tunus ile bir dizi anlaşma yapmak istiyor. AB yönetimi, düzensiz göçün engellenmesi için 2016’da Türkiye ile imzalanan Mültecilerin Geri Kabülü Anlaşması’nın bir benzerini Tunus ile imzalama niyetinde. Bu yüzden İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve von der Leyen, Tunus’u ziyaret ettiler. Hatta Meloni, bir hafta içerisinde Tunus’u ikinci kez ziyaret etti.

Tunus’ta neler oluyor?

Tunus’ta yaşanan ekonomik kriz giderek büyüyor. Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Tunus’un kredilerde temerrüde düşme olasılığının altını çizmişti. Bu yüzden Avrupalı liderler, Tunus başta olmak üzere bölgedeki ülkelerden Avrupa’ya göçün artacağını düşünüyor, endişe ediyordu.

Söz konusu anlaşmanın onaylanması durumunda genç Tunuslular da Avrupa’da çalışma ve okuma fırsatı elde edecek.Uzmanlar, Tunus’un Avrupa ile bir anlaşma imzalaması halinde Tunus’un büyük avantajlara sahip olabileceği görüşünde.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.