Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey: “Türkiye bizi kapatmakla tehdit etti”

Twitter’ın kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey, Hindistan hükümeti ile yaşadıkları sorunlardan bahsederken bunları geçmişte Türkiye ve Nijerya ile yaşadıkları problemlere benzetti. Dorsey, Türkiye’nin Twitter’ı kapatmakla tehdit ettiğini söyledi.

Jack Dorsey, Twitter’ı Elon Musk’a satmadan önce Hindistan ile yaşadıkları problemleri anlattı. Dorsey, 2020’de Hindistan’daki çiftçi protestolarından sonra Hindistan hükümetinin bazı hesapları ve tweetleri kaldırtmak istediğini, bazı gazetecilerin sansürlenmesini talep ettiğini söyledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümeti, Dorsey’in bu iddialarını reddetti. Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamada, “Ne kimse çiftçi protestoları yüzünden hapse atıldı ne de Twitter Hindistan’da engellendi. Dorsey’nin Twitter rejimi, Hindistan’ın bağımsızlığını kabul edemiyor” denildi.

Jack Dorsey

“Türkiye’den sürekli tehdit edildik”

Dorsey sözlerinin devamında, Türkiye’den de bahsetti ve şöyle dedi: “Hindistan ve Türkiye gibi ülkeler bizden bazı gazetecilerin hesaplarını kapatmamız talebinde bulundu. Hindistan’daki çalışanlarımızın evlerine baskınlar düzenlendi.”

Söz konusu protestolardan sonra bazı hesaplar bir süre Twitter tarafından engellense de sonra delil yetersizliğinden geri açıldı. Dorsey, Hindistan hükümetinin çalışanlarını 7 yıla kadar çıkan hapis cezalarıyla tehdit ettiğini açıkladı.

Dorsey, Hindistan’ın yaptıklarını yine Türkiye’den örneklendirdi: “Türkiye de Hindistan gibi. Türkiye’den de çok fazla talep alıyorduk. Türkiye mahkemelerinde sık sık yargılandık ve genelde kazandık. Yine de bizi sık sık kapatmakla tehdit ettiler. Nijerya da benzer bir örnek.”

Elon Musk & Narendra Modi

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından beri, Hindistan hükümeti ile daha yakın bir çalışma anlayışı var. Musk’tan beri, Hindistan’daki çalışanların yüzde 90’ı işten çıkarıldı. Aralarında dünyadan ve Hindistan’dan siyasetçilerin, şairlerin ve yazarların olduğu 120 hesap, Hindistan’da erişime kapandı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.