Sudan’da çıkan savaşla birlikte dünya yeni bir insanlık krizi yaşıyor. Birleşmiş Milletler’e göre dünyada 110 milyon kişi, savaşlar, insani krizler ve benzeri durumlar yüzünden evinden olmuş durumda.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Sudan’da geçtiğimiz aylarda başlayan çatışmalardan sonra 2 milyon kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığını belirtiyor. UNHCR Komiseri Filippo Grandi, “Sürekli olarak acil durumlarla karşı karşıyayız ama bunların sadece bir kısmı manşetlere çıkıyor. Sudan krizi de, batılıların ülkeden tahliye edilmesinden sonra manşet oldu” dedi. Geçen sene ajans 35 acil durum tespit etti. Bu geçen yıllara göre 3-4 kat daha fazla.
Sadece geçen yıl 19 milyon kişi zorunlu olarak yer değiştirdi. Sadece Ukrayna’nın işgal edilmesiyle birlikte yer değiştiren kişi sayısı 11 milyon. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en hızlı ve en büyük zorunlu yer değişikliği yaratan olay oldu. Myanmar, Etiyopya ve Kongo’daki krizlerde de her ülkede 1 milyon kişi yer değiştirdi.
Grandi’nin altını çizdiği önemli bir nokta daha var. Yer değiştirmek zorunda kalan insanların çoğu, kendi ülkelerinin sınırındaki yerlere gidiyor. Yaklaşık 35 milyon kişi, başka ülkelere gitmek zorunda kaldı. Bu mültecilerin çoğuna ev sahipliği yapan ülkeler, düşük ve orta refah seviyesine sahip Afrika ve Asya ülkeleri, zengin olarak nitelendirilebilecek Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri değil.
Yine Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye, 3.8 milyon kişiyle en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Türkiye’yi takiben 3.4 milyon mülteci ile İran geliyor.
İngiltere, Türkiye’ye “mültecileri uzak tutması” için 3 milyon sterlin gönderdi
Kaynak: AP