Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devlete ait gizli belgeleri saklamakla suçlanıyordu: Mahkemeye çıkan Trump, suçlamaları reddetti

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, görev süresinin bitmesinin ardından bazı gizli belgeleri elinde bulundurduğu iddialarıyla mahkemeye çıktı. Miami’de hakim karşısına çıkan Trump, kendisine yöneltilen tüm suçları reddetti.

76 yaşındaki eski ABD Başkanı Donald Trump dün (13 Haziran) Miami’de hakim karşısına çıktı. Trump’a aralarında nükleer sırların da bulunduğu devlete ait gizli belgelere yasa dışı el koymak ve teslim etmemekle ilgili 37 suçlama yöneltildi.

Mahkemede önce Trump’ın yüzüne, hakkında hazırlanan 49 sayfalık iddianamede yazan iddialar okundu. Trump ve avukatları ise bu iddiaları reddetti. Mahkemenin ardından Trump’a seyahat kısıtlaması getirilmedi. Savcılar ve Trump’ın avukatları, Trump’ın ülkeden kaçma gibi bir şüphesinin olmadığını söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde Trump’ın gizli belgeleri karton kutular içinde ve evin belirli bölümlerinde – tuvalet, balo salonu ve yatak odası – sakladığı görülüyor.

Trump’ın sakladığı gizli belgeler.

Mahkemenin ardından önce Küba restoranına sonra da New Jersey’deki golf kulubüne giden Trump, burada toplanan ve kendisini destekleyen kalabalığa da seslendi. Gizli belgeleri saklamaya hakkı olduğunu ancak kutulardaki tüm belgeleri gözden geçirme imkanı olmadığını belirten Trump, yasalara uyduğunu söyledi. Öte yandan Trump, ABD Başkanı Joe Biden ve Hillary Clinton’ın da ofislerinde gizli belgeler bulunduğunu hatırlattı.

Trump ve destekçileri.

Ne olmuştu?

Ağustos 2022’de Trump’ın Florida’daki malikânesi FBI tarafından basılmış ve 100’den fazla gizli belgeye el konulmuştu.

Basında yer alan “Trump hakkında iddianame hazırlandı” haberlerinin ardından kendi sosyal medya platformu Truth Social’dan açıklama yapan Trump, avukatları aracılığıyla salı günü ifade vermek üzere mahkemeye çağrıldığını söylemişti.

“Amerika Birleşik Devletleri için kara bir gün” diyen Trump, “Bunun eski bir ABD başkanının başına asla gelebileceği aklımdan geçmezdi. Bugün ABD için kara bir gün. Çok ciddi bir düşüş yaşıyoruz fakat hep birlikte Amerika’yı yeniden büyük güç yapacağız” diye konuşmuştu.

Önümüzdeki yıl düzenlenecek başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday adaylığını açıklayan Trump, Adalet Bakanlığı’nın bu hamlelerle önüne geçmek istediğini öne sürdü. Fakat uzmanlar, iddianamenin Trump’ın adaylığına engel olmayacağını belirtiyor.

Belgelerde neler var?

ABD’de başkan dahil olmak üzere tüm yetkililer, gizli belgeleri onaylanmamış ve güvenli olmayan yerlerde tutamazlar. Bu, yasalara aykırı. Başkanlar, görev sürelerinin tamamlanmasının ardından başkanlık döneminde yazdıkları tüm mektupları, resmi belgeleri ve e-postalarını Ulusal Arşiv Dairesi’ne göndermek zorundalar.

Washington Post’un (WP) özel haberi, FBI aramasında elde edilen belgelerden birinin başka bir ülkeye ait nükleer bilgiler içerdiğini ortaya koymuştu.

Diğer yandan Trump, eski porno yıldızı Stormy Daniels’a ödenen 130 bin dolarlık “sus payı”yla ilgili hâkim karşısına çıkmış ve hakkında ceza davası açılan ilk ABD başkanı olmuştu. Trump’ın bu davada yargılanmasına gelecek yıl başlanacak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.