Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uganda’da IŞİD ile bağlantılı örgüt okula saldırdı: 41 kişi öldürüldü, kız öğrenciler kaçırıldı

Uganda’nın batısında ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırına yakın Mpondwe kentindeki bir orta okula düzenlenen saldırıda çoğu öğrenci 41 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞID ile bağlantılı Ugandalı örgüt Müttefik Demokratik Güçler’in (ADF) düzenlediği ihtimali üzerinde duruluyor.

Dün (16 Haziran) gece saatlerinde orta okula düzenlenen saldırıda 41 kişi öldürüldü. Saldırıda yaralanan sekiz kişinin hayati tehlikesi var. Uganda Polis Sözcüsü Fred Enanga, cesetlerin çoğunun Bwera Hastanesi’ne nakledildiğini söyledi.

Erkek öğrenciler yakıldı, kız öğrenciler kaçırıldı

Okul saldırısından Ugandalı örgüt Müttefik Demokratik Güçler (ADF) sorumlu tutuluyor. Enanga’ya göre ADF milisleri önce öğrenci yurdunu ateşe verdi, yurtta kalan erkek öğrencileri yaktı ya da kesici aletlerle öldürdü. Yurtta kalan kızlar ise kaçırıldı.

Saldırının ardından okulda bulunan bazı cesetlerin tanınmaz halde olduğu belirtildi. Bu yüzden DNA testine ihtiyaç olacak. Saldırının ardından Uganda ordusu, ADF milislerinin peşine düştü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırına geçti ve milislerin konuşlandığı tahmin edilen Virunga Ulusal Parkı’na girdi.

Operasyon başladı

Ukrayna ordusundan Felix Kulayigye, “ordunun kaçırılanları kurtarmak için düşmanın peşine düştüğünü” yazdı. Öte yandan Uganda ordusu, milislerin dağlık arazide bulunmasını kolaylaştırmak için bölgeye helikopter de konuşlandırdı.

Bu saldırı, son 25 yılda Uganda’da bir okula düzenlenen ilk saldırı olarak kayıtlara geçti. ADF, 1998 yılında da bir okula saldırmış ve 80’den fazla öğrenci yanarak hayatını kaybetmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.