Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da General Hemeti’nin güçleri, İslamcı liderleri tutuklamaya başladı

Sudan’da şiddetli çatışmalar devam ediyor. Yüzlerce İslamcı lider ve aktivist, General Hemeti’ye bağlı paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından gözaltına alındı.

Tutuklamalar ve gözaltılar, Sudan’daki çatışmalardan önce başlamıştı. General Hemeti’nin güçleri General Al Burhan’ın güçleriyle çatışmaya başladığından beri, gözaltılarda da yoğunlaşma var. Sudan’daki İslamcı gruplar, ülke yönetimini General Hemeti’nin ele geçirmesi durumunda sahip oldukları siyasi ve ekonomik güçleri kaybedeceklerini düşünüyor.

General Hemeti, General Al Burhan’ı da “radikal İslamcı” olmakla suçluyor. RSF lideri Hemeti, aralarında istihbarat servisi ve İslamcı milislerin de bulunduğu binlerce İslamcıyı gözaltına almaktan övünerek bahsediyor: “İslamcıların, teröristlerin ve aşırıcıların planlarını açığa çıkardık. Şu anda hapisteler. Şu anda hapishanelerde binden fazla subay ve binden fazla astsubay var.

Sudan’da darbeciler kendi aralarında savaşıyor

General Hemeti & General Al Burhan

Bu kişiler arasında, Ömer Al Beşir döneminin üst düzey askerleri ve bürokratları da bulunuyor.

Sudan’da ülke geneline yayılan ve milyonlarca insanın mağduriyetine neden olan çatışmalarda şimdiye kadar en az 2 bin kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar başladığından beri General Al Burhan, 2019’da devrilen Al Beşir’in rejiminden faydalananları ve rejimin bir parçası olanları bir araya getirdi.

Al Beşir iktidarı boyunca İslamcılara büyük olanaklar sağlamıştı. İslamcılar, başkent Hartum’da ve başka yerlerde General Hemeti’nin ordularına karşı savaşan General Al Burhan ordusunda önemli rollere sahip. General Al Burhan’ın güçlerinin üçte ikisini İslamcıların oluşturduğu düşünülüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.