Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jair Bolsonaro siyasi yasakla karşı karşıya

Brezilya’da yargı, eski devlet başkanı Bolsonaro’nun siyasi geleceğini ve gelecek seçimlerdeki adaylık ihtimalini siyasi bir yasakla sonlandırabilir.

Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi, Jair Bolsonaro’ya karşı açılan 16 davadan ilkini karara bağlamak üzere toplanacak. Yedi yargıç arasından çoğunluk kararı çıkarsa, Bolsonaro sekiz yıl siyasi yasak alabilir.

Eski devlet başkanı Bolsonaro 68 yaşında ve 2026’da yapılacak seçimler öncesi siyasi yasak alırsa, politika sahnesinden temelli çekilmek zorunda kalabilir. Uzmanlara göre Bolsonaro’nun “görevi kötüye kullanmaktan” suçlu bulunması kesin ama mahkemenin davaya Eylül ayına erteleme ihtimali de var.

Davanın konusu, Bolsonaro’nun geçen yıl yapılan seçimlerden önce yabancı diplomatları konutuna çağırması ve Brezilya’nın elektronik oylama sistemine karşı ortaya attığı iddialarla alakalı. Bunla beraber Bolsonaro’nun eski Brezilya Adalet Bakanı’nın evinde, “polisin yönetime el koyma planı” bulunmasu ve başkent Brasilia’da 8 Ocak 2023’te yaşanan kongre baskını da değerlendirilecek.

ABD ve Brezilya Kongre Baskınları | Mike Pence ve Jair Bolsonaro ifade verdi

Jair Bolsonaro

Bası analistler Bolsonaro’nun “hak ettiği” cezaları almasının, sağ popülist lideri daha da kuvvetlendirmesinden endişe ediyor. Bolsonaro’nun siyasi hakları elinden alınırsa yerine 48 yaşındaki São Paulo valisi ve Bolsonaro’nun eski Altyapı Bakanı Tarcísio de Freitas’ın geçmesi bekleniyor.

Brezilya’ya dönemeyen Bolsonaro’nun tek umudu ABD’de başvurduğu 6 aylık turist vizesi

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.