Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan ve Netanyahu temmuzda Ankara’da görüşecek

Türkiye ve İsrail ilişkilerinde normalleşme adımları atılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, temmuz ayında Ankara’da ikili görüşebilir.

Bloomberg’in haberine göre zirvenin konusu, İsrail’in Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz ihraç etmesi ile ilgili olabilir. Uzmanlara göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, Türkiye ve İsrail’i 10 yıldır bozuk olan ikili ilişkileri toparlamaya itti.

Türkiye’nin de İsrail’den Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak bir boru hattını inşa etmek isteyebileceği belirtiliyor.

Tarihi zirve: İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin perde arkası

Netanyahu & Erdoğan

Türkiye ve İsrail ilişkileri arasında normalleşme adımları her gün daha fazla atılmaya başlıyor. Geçen yıl İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulunmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Bu ziyaret ile 15 yıllık bir aranın ardından ilk kez bir İsrail lideri, Türkiye’ye gelmişti. Herzog’dan önce gelen son isim, Kasım 2007’de Türkiye’yi ziyaret eden Şimon Peres’ti.

“One minute” olayı.

Kasım 2007’de Peres’in ziyaretinden sonra Türkiye ve İsrail ilişkileri, git gide daha da bozulmuştu. Erdoğan’ın Davos’tak, “one minute” çıkışı ve İsrail’in düzenlediği Mavi Marmara saldırısı hâlâ hafızalardaki yerini koruyor.

Mavi Marmara’da 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eylül 2022’de katıldığı New York’taki 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile görüşmüştü. Böylece Erdoğan, 14 yıl sonra ilk kez bir İsrail başbakanı ile bir araya gelmişti. Toplantıda dönemin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan da yer almıştı.

Lapid & Erdoğan

Normalleşmenin en önemli adımlarından biri olarak 2022’de iki ülke tekrar karşılıklı büyükelçi atama kararı almıştı ve diplomatik ilişkiler yeniden kurulmuştu. Kasım 2022’de Şakir Özkan Torunlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Tel Aviv Büyükelçisi olarak atanmıştı.

Kaynak: Bloomberg

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.