Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihi zirve: İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin perde arkası

Türkiye, 2021 yılında dış politikasında attığı normalleşme adımlarını devam ettirmekte kararlı. 15 yıl sonra ilk kez bir İsrailli lider Türkiye’yi ziyaret etti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, dün Ankara’da bir araya geldi. Görüşmenin ve ziyaretin perde arkasına yönelik İsrail medyasında çıkan haberleri sizin için derledik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Herzog’un bu ziyareti ile Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağına işaret etti ve iki ülke arasındaki ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesinin hem Türkiye hem de bölgesel istikrar için büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Türkler ile Museviler’in yıllarca barış içinde bir arada yaşadığına atıfta bulunan Erdoğan, salgın dönemi boyunca nefret suçlarında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti ve “Antisemitizm, İslam düşmanlığı, ırkçılık karşısında kararlılıkla mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Büyükelçilikler yeniden açılacak mı?

Erdoğan’ın ardından konuşan Herzog, Erdoğan’a sıcak karşılama için teşekkür ederek, görüşmelerin “verimli” geçtiğini söyledi. Herzog, “Bu, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde çok önemli bir an ve devletlerimiz ve halklarımız arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesinin temellerini atmanın ve bizim için kritik öneme sahip köprüler kurmanın ikimiz için de büyük bir ayrıcalık olduğunu hissediyorum” dedi.

Hem Herzog hem de Erdoğan açıklamalarında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüşmesinin beklendiğini söyledi. Basında çıkan haberlerde, ikilinin her iki ülkedeki büyükelçiliklerin yeniden açılmasını konuşacağı belirtilmişti. Ancak bu iddia, Herzog ve Erdoğan tarafından doğrulanmadı.

Görüşmelerin ardından Çavuşoğlu’nun İsrail’e düzenleyeceği ziyaretten, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve bakanlığın haberi olmadığı ortaya çıktı. Kanal 13’ün haberine göre, Herzog ve Lapid’in ofisleri bu iletişim kazasını gidermeye çalıştı.

Lapid’in sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte, Çavuşoğlu’nun İsrail’i ziyaret etmeyi düşündüğünü ancak henüz bir ziyaret planlanmadığını söyledi.

“Hamas liderleri Türkiye’den sınır dışı edilsin”

Kanal 12’nin haberine göre, Herzog ve Erdoğan ayrıca Türkiye’nin Hamas ile ilişkisini ve özellikle Hamas liderlerinin son zamanlarda Ankara’ya yaptığı ziyaretleri konuştu.

Kanal 13 de, ilişkilerin iyileştirilmesinin bir parçası olarak, İsrail’in Erdoğan’dan Hamas’ın askeri kanadının üst düzey komutanı ve siyasi şef yardımcısı Saleh al-Aruri gibi şu anda Türkiye’de bulunduğuna inanılan üst düzey Hamas liderlerini sınır dışı etmesini istediğini öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye’yi 1 Şubat 2020’de İstanbul’da kabul etmişti.

Konu başlıklarından biri de Doğu Akdeniz

Toplantıda görüşülen bir diğer konu da, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de başlattığı doğalgaz arama çalışmasıydı. Bu, enerji temelli işbirliği konusunda Kıbrıs ve Yunanistan’a bağlılığı ve Türkiye ile ilişkileri düşünüldüğünde İsrail’i zor durumda bırakabilir.

Herzog’un ziyareti, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in 2008’de yaptığı geziden bu yana bir İsrailli liderin yaptığı en üst düzey ziyaret.

Anıtkabir ziyareti

Herzog’a Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan karşılama töreninde bando, İsrail milli marşını çaldı. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bu anlara ilişkin bir videoyu sosyal medya hesabından paylaştı.

Herzog, Erdoğan ile görüşmesinden önce Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesini ziyaret ederek çelenk bıraktı. Anıtkabir Ziyaretçi Defteri’ni de imzalayan Herzog, İsrail ve Türkiye için “daha güvenli ve daha istikrarlı bir dünya” diledi. Deftere İngilizce olarak, “Büyük vizyoner Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümsüzleştiren bu tarihi yeri ziyaret etmek bir ayrıcalık” diye yazdı.

Isaac Herzog, Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı.

Kaynak: Times of Israel

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.