Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Nâzım Hikmet şiiriyle seslendi: “Yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u ağırladı. İki lider Beştepe’deki görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Herzog’un bu ziyareti ile Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağına işaret etti ve iki ülke arasındaki ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesinin hem Türkiye hem de bölgesel istikrar için büyük önem taşıdığının altını çizdi.

“Salgına rağmen ticaret hacmimiz yüzde 36 oranında arttı”

İki ülke arasındaki ticaret hacminin koronavirüs salgınına rağmen yüzde 36’ya kadar arttığını söyleyen Erdoğan, 2022’de bu rakamın 10 milyar dolara çıkacağını da sözlerine ekledi:

“Bölgemizde yaşanan gelişmeler, enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Turizm, bilim, ileri teknoloji, tarım, sağlık ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi işbirliği imkanlarına sahibiz.”

“Görüşmenin temel unsuru Filistin meselesiydi”

İkili görüşmede en temel unsurun Filistin meselesi olduğunu belirten Erdoğan, Herzog’a, konuya dair Türkiye’nin yaklaşımlarını hassasiyet ile paylaştığını söyledi. Erdoğan, bölgede gerginliğin azaltılmasına ve iki devletli çözüme verdikleri önemi ifade ettiğini belirtti ve “Mescid-i Aksa’nın dini kimliğine, kutsiyetine atfettiğimiz önemin altını çizdik” dedi.

“Antisemitizm karşısında kararlılıkla mücadele edeceğiz”

Türkler ve Museviler’in yıllarca barış içinde bir arada yaşadığına atıfta bulunan Erdoğan, salgın dönemi boyunca nefret suçlarında gözle görülür bir artış olduğunu söyledi ve “Antisemitizm, İslam düşmanlığı, ırkçılık karşısında kararlılıkla mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“İlişkilerimiz son dönemde dar bir dönemden geçti”

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ise Türkiye ziyaretinin cumhurbaşkanı olarak göreve başladığı andan itibaren iki ülke arasında başlatılan diyaloğun devamı olduğunu söyledi. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin uzun zamandır çok dar bir dönemden geçtiğini belirten Herzog, şunları söyledi: “İnanıyorum ki karşılıklı saygı temellerinde incelenip bölgesel ve küresel duyarlılıkla daha iyi başa çıkmamızı sağlayacaktır. İsrail ve Türkiye birçok alanda hepimizin ev olarak adlandırıldığı bölgeyi çarpıcı bir işbirliğini yapabilir ve yapmalıdır.”

Herzog’dan Nâzım Hikmet şiiri

Herzog konuşmasında Nâzım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiirini de okudu:

Modern çağın en büyük Türk şairinden biri olan Nâzım Hikmet, ‘Yaşamaya Dair’ adlı şiirinde şu dizeleri yazmıştır:

Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yani ağır bastığından.

Bugün şairin dediği gibiyiz. Biz iki halk, iki ülke her alanda derinlemesine bir diyalog içerecek, güven ve saygı yoluna çıkmayı seçiyoruz. Her konuda anlaşamayacağımız konusunda peşinden anlaşmak zorundayız. Bizimki gibi zengin geçmişi olan bir ilişkide bu durum doğaldır. Ancak anlaşmazlıkları geleceğe yönelik çözmeye çalışacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.