Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa yanıyor: Protestoların üçüncü gününde 667 kişi gözaltına alındı

Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nael M’in polis tarafından öldürülmesinin ardından protestolar katlanarak büyüyor. Fransa’nın neredeyse tüm kentlerinde yaşanan şiddetli protestolar, başka ülkelere de sıçradı.

Fransa genelindeki kasaba ve şehirlerde polise havai fişeklerle saldırıldı, çöp kutuları ateşe verildi, otobüsler ve garajlar yakıldı, kamu binaları hedef alındı.

Paris’te protestocular dükkanları da yağmaladı. Güneydeki Marsilya’da ve kuzeydeki Lille’de de şiddetli çatışmalar oldu. Rennes ve Lyon’da da çatışmalar devam etti. Dijon’da ve Burgundy’nin bazı kasabalarında da karışıklık yaşandı. 667 kişi gözaltına alındı.

Paris’in çevre kasabalarından Clamart, Compiègne ve Neuilly-sur-Marne’da sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Marsilya’da yükselen dumanlar.

Tüm bu olaylar yaşanırken, 17 yaşındaki Nael M’i vurarak öldüren polis memuru aileden “özür diledi“. Polisin avukatı, “Yıkılmış durumda. Sabahları insanları öldürmek için uyanmıyor.” dedi ve müvekkilinin bacağa nişan aldığını söyledi. 38 yaşındaki polis memuru, kasti cinayetle suçlanıyor.

Nael M

Fransa genelinde 40 bin polis görevlendirildi. Paris’te Nike ve Zara gibi markaların dükkanları yağmalandı. Paris’in doğu banliyölerinden Montreuil’de bir eczaneye ve McDonald’s’a da saldırıldı. Belediye binasının önündeki çöp kutuları yakıldı. Nantes şehrinde bir araç ile Lidl mağazasının kepenkleri kırıldı ve mağaza yağmalandı. Sevran’da araçların yakıldığı belirtiliyor.

Moulins’deki bir okul ateşe verildi. Marsilya’nın turistik yeri Vieux Port’ta da çatışmalar çıktı.

Fransa çevresindeki ülkeler de karıştı. Belçika’nın başkenti Brüksel’in iki mahallesinde çıkan çatışmaların ardından polis 10 kişiyi gözaltına aldı.

https://twitter.com/relainfos/status/1674589660721434628?s=20
Toulouse’ta bir vinç ateşe verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bakanlarla bir kriz toplantısı düzenledi. Macron, “Son birkaç saatte polis karakollarının yanı sıra okullara, belediye binalarına ve dolayısıyla Fransa Cumhuriyetinin kurumlarına yönelik şiddet damga vurdu. Bu yaşananlar hiçbir şekilde haklı gösterilemez.” dedi.

Fransa karışmaya devam ederken Emmanuel Macron, Elton John konserinde görüntülendi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.