Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi davası 29 Kasım’a ertelendi

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin görülen dava 29 Kasım’a ertelendi. Mahkeme, olay yerinde keşif yapılması ve istihbaratçı polislerin dinlenmesi talebini reddetti.

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde 8 Kasım 2015’te bir basın açıklaması sonrası öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi davasının yedinci duruşması, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Davada polis memurları F. T., S. T. ve M. S., “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 ila 6 yıl, firari sanık Uğur Yakışır ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.

Duruşmaya, Tahir Elçi’nin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili eşi Türkan Elçi’nin yanı sıra Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) de müdahil sıfatıyla yer aldığı duruşmayı sivil toplum kuruluşları, barolar ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye delegasyonu gözlemci sıfatı ile izledi.

Sanık polis memurlarının Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşma da tanıklar dinlendi. Tanık sıfatıyla mahkemede dinlenen isimlerden biri, güvenlik kameraları olay yerini gören ancak bozuk olduğu iddiasıyla görüntülerine ulaşılamayan Mardin Kebap Evi’nin sahibi Cihan E.’ydi. Tanığa Mardin Kebap Evi ile ilgili sorular yöneltildi.

TBB Temsilcisi Deniz Özbilgin, sadece delillerin toplanmasının değil, aynı zamanda delillerin güvenliğinin de sağlanması gerektiğini söyledi. Bunun, toplanması sağlanmamış deliller için de geçerli olduğunu söyleyen Özbilgin, “Dosyada olmayan delillerin birçoğu için geçerli bu. Mardin Kebap Evi’nin döner tezgahı üzerinde kamera var ve sokağı görüyor, olay yerini görüyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 2016’dan itibaren kamera kaydını Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Jandarma Kriminal ele alıyor ama açamıyor. TÜBİTAK’ın 6 Aralık 2022 tarihli raporunda, ‘Kamerayı açtık ama etkili bir şekilde çalıştıramıyoruz’ dendi. Hard diski istedi ancak ‘Hard diske ulaşılamadı’ denildi. 4 No.’lu kamera ve Mardin Kebap Evi kamerası açıldığında ne ile karşılaşacağımız önemli” dedi.

Avut Murat Timur da keşif talebine ilişkin konuştu, “Keşif, istihbaratçıların ilk takibe ettikleri yerden, o güzergâhtan başlasın” dedi, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri’nin raporunu hazırlayan müfettişlerin tanık olarak dinlenmesini talep etti.

“Dosyada gelecek bir dijital materyal hiçbir zaman olmayacak”

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ise, Elçi cinayetinin “siyasi suikast” şüphesi barındırdığını belirtti. Dönemin başbakanı, şimdi ise Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi gerektiğini hatırlatan Eren, “Bu cinayetin öncesi ve sonrası yaşanılanlar dikkate alındığında siyasi bir suikast olduğu şüphesi güçleniyor. Üstüne dönemin başbakanı da Tahir Elçi’nin siyasi bir suikast sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Dinlenmesini talep ettik, mahkeme olarak ilk önce reddettiniz. Sonra kabul ettiniz, sonra da kendi kararınızdan vazgeçtiniz. Dönemin başbakanının dinlemesi talebinin dijital veriler geldikten sonra tekrar değerlendirilmesine karar verdiniz. Görülen o ki, dosyada gelecek bir dijital materyal hiçbir zaman olmayacak” dedi.

Tüm taleplere ret

Savcı, olay tarihinde Mardin Kebap Evi’nin kamera kaydının sabit diskinde inceleme yapılarak tahribat yapılıp yapılmadığı konusundaki raporun beklenmesini isteyen savcı, olay yerindeki keşfin yapılması talebinin ise beklenen delillerin toplandıktan sonra değerlendirilmesini istedi.

Savcı, avukatların Teftiş Kurulu Raporu’nu hazırlayanların dinlenmesi yönündeki talebinin ise reddedilmesini istedi. Savcılık görüşünün ardından karar için duruşmaya ara verildi.

Mahkeme, duruşmada tanık sıfatıyla yer alan Mardin Kebap Evi sahibi Cihan E.’nin verdiği ifadenin TÜBİTAK’a gönderilmesine ve TÜBİTAK’tan kamera kayıtlarına ilişkin raporun beklenmesine karar verdi. Duruşma, 29 Kasım’a ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.