Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasının ardından ilk mesajı “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır” oldu. İlk adım Merkez Bankası’ndan geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kırmızı çizgisi politika faizi, yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıktı. Peşi sıra dolar ve altın hızla yükseldi. Vatandaşın cebindeki para, yapılan zamlara rağmen günden güne eridi. Bugün (7 Temmuz) Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren vergi ve harç düzenlemesiyle kemer sıkma politikası doğrudan hayatın içine girdi. Bu sözlerle Türkiye ekonomisinde Mehmet Şimşek imzasıyla yeni bir dönem başladı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Haziran’da Çankaya Köşkü’nde yaptığı konuşma ile yeni kabineyi açıkladı. Mehmet Şimşek, 5 yıl aranın ardından kabineye döndü. Hazine ve Maliye Bakanı görevini yürütecek olan Mehmet Şimşek, 4 Haziran’da görevi Nureddin Nebati’den devraldı. Şimşek, görevi geldiğinden beri ekonomide neler değişti?
Dolar, TL karşısında yüzde 22,66 değer kazandı
Dolar/TL kuru, Mehmet Şimşek’in göreve başladığı hafta 21,24 seviyesindeyken, bugün (7 Temmuz) itibarıyla 26,10 seviyesinden işlem görüyor.
Şimşek’in görevde bulunduğu 33 gün içerisinde dolar, TL karşısında yüzde 22,66 değer kazandı.
Benzer yükselişi euroda da görmek mümkün. Şimşek’in göreve başladığı hafta 22,91 seviyesinden işlem gören euro/TL, 33 gün içinde yüzde 24,19 yükselerek 28,39 seviyesine ulaştı.
Gram altın da yükseliyor
Döviz kurlarındaki yükselişe benzer bir artış gram altında da mevcut. 5 Haziran’da bin 339 TL olan gram altın, bugün itibarıyla bin 611 seviyesinden işlem görüyor.
CDS primi düştü
Türkiye’nin kredi temerrüt riski (CDS) primi, Şimşek’in göreve geldiği 4 Haziran’da 552’yken, bugün itibarıyla 497’ye geriledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
27 ay sonra ilk faiz artışı
Politika faizi, Türkiye gündemini uzun zamandır meşgul ediyordu. Şimşek’in göreve gelmesi ve Merkez Bankası’nın başına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesinin ardından 27 ay sonra ilk faiz artışı yapıldı. Politika faizi, yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkarıldı. Para Politikası Kurulu (PPK) açıklamasında “Gerektiği zamanda, gerektiği ölçüde parasal sıkılaştırmanın” güçlendirileceği belirtildi.
Asgari ücret 11 bin 402 TL oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 20 Haziran’da yeni asgari ücreti açıkladı. Asgari ücret net 11 bin 402 TL oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan şunları söyledi:
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız işçi ve işveren taraflarının uzlaşması ile sonuçlanmıştır. Yeni asgari ücret tutarını açıklıyorum: 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira. Net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında arttırmış bulunuyoruz.”
“Milli Dayanışma Paketi” Meclis’e sunuldu
AKP, “6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ni Meclis’e sundu.
Açıklanan pakete göre, en düşük memur maaşı 22 bin 17 TL olacak. AKP’nin “Milli Dayanışma Paketi” dediği torba kanun teklifi, birçok başka vergi düzenlemesini de içeriyor. Bir defaya mahsus olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarı iki katına çıkarılacak.
İşverenlerin maliyetlerini düşürmek amacıyla ödenen asgari ücret desteği devam edecek. İşverenlere 2023 Temmuz-Aralık arasında 500 TL destek verilecek.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki değişiklikle beraber akaryakıttan alınan ÖTV, 6 aylık üretici enflasyonu oranında otomatik olarak zamlanacak.
KDV oranları artırıldı
Resmi Gazete’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla vergi oranlarında ve harçlarda artış yapıldı.
Karara göre, yurtdışından getirilen cep telefonların kaydı için ödenmesi gereken harç tutarı, 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına ulaştı.
Aynı zamanda katma değer vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı. Temel gıda ürünlerindeki KDV oranında ise bir artışa gidilmedi, bu oran yüzde 1 olarak uygulanıyor. KDV oranlarındaki artış 10 Temmuz Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlayacak.
492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarında da yüzde 50 oranında artış oldu. Bu kapsamda, yargı, noter, vergi yargısı, tapu, konsolosluk, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni, vize, gemi ve liman, ruhsatname, diploma ve trafik harçları yüzde 50 oranında artırıldı.