Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter’dan yaptığı açıklamada ekonomi programının üç temel bileşeni olduğunu söyledi. AKP, 28. Yasama Dönemi’nin ilk torba kanun teklifi Milli Dayanışma Paketi’ni Meclis’e sundu. Gökçe Çiçek Kösedağı, Şimşek’in açıklamalarını ve kanun teklifini, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota’ya sordu.
Editör: Aliye Altınışık
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ekonomide 3 temel bileşenin olduğunu söyledi. Şimşek, üç temel bileşeni şöyle sıraladı:
- “Mali disiplinin yeniden tesis edilmesi; yani deprem etkisi hariç, bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyeye çekilmesi
- Enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi için kademeli parasal sıkılaştırma ve enflasyon hedefi ile uyumlu gelirler politikası
- Makro finansal istikrarı ve diğer tüm kazanımları kalıcı hale getirecek yapısal reformlar”
Programımızın üç temel bileşeni var:
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 6, 2023
– Mali disiplinin yeniden tesis edilmesi; yani deprem etkisi hariç, bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyeye çekilmesi,
– Enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi için kademeli parasal sıkılaştırma ve enflasyon…
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, bu programın maliyetinin ağırlıklı olarak orta sınıf ve dolaylı vergiler üstünde olacağını düşünüyor. Tüm çalışma hayatında ücretlerin, asgari ücretleştiği bir düzenin daha da yakın olduğunu söyleyen Rota, doğrudan ve dolaylı vergilerin artacağı hatta yeni vergilerin geleceği görüşünde.
Rota, Meclis’e sunulan “Milli Dayanışma Paketi” isimli torba kanununun maliyetini şöyle özetledi:
“Kurumlar Vergisi’ndeki artış, hemen hemen 250-300 milyar TL’lik ek gelir olacak devlete. Bunun ağırlıklı ödeyenleri de bankalar ve finans kurumları olacak. Bunda yanlış bir şey yok. Çünkü geçmiş dönemin çok kazananları onlardı ama başta Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) olmak üzere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemeleri hatta yeni vergilerin de hayatımıza gireceğini söyleyebilirim. Maalesef, önümüzdeki yerel seçimlere kadar daha çok verginin geldiği, enflasyonun yükselmeye devam ettiği ve reel ücretlerin düştüğü bir dönem olacak.”
Rota, paketin bir kemer sıkma politikası olacağının altını çizdi. Kemeri sıkanların ise, orta ve dar gelirliler olacağını söyleyen Rota, bunu akaryakıttan alınan verginin artması örneğinden hareketle özetledi:
“Akaryakıt fiyatlarının artması hepimizi çok etkileyecek. Ama çok varlıklı bir ailenin akaryakıt harcaması oransal olarak daha az varlıklı veya dar gelirli ailenin akaryakıt harcamasına göre çok daha düşüktür. Özellikle ulaşım ücretlerine, ulaşım hizmetlerine gelecek zammı da hesaba katarsak, burada çok ağırlıklı olarak nüfusun yüzde 85-90’ını oluşturan sabit ve dar gelirliler kemeri sıkacak.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.