Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti’nin adayı Başak Demirtaş olmayacak – Vahap Coşkun: “Başak Demirtaş’ın içine sinen bir karar olduğunu düşünmüyorum” 

Program editörü: Aliye Altınışık 

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’na aday olmayacağını açıkladı. DEM Parti ise açıklamasında İBB Başkanlığı için her koşulda aday çıkaracaklarını duyurdu. Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun karara gerekçe olan açıklamaların tatmin edici olmadığını ve Başak Demirtaş’ın içine sinmediğini söyledi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın adaylığı Aralık 2023’te kulislerde konuşulmaya başlamıştı. Başak Demirtaş, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı 20 Ocak’ta ziyaret ettikten sonra, 21 Ocak’ta, gazeteci İrfan Aktaş’a DEM Parti uygun görürse İstanbul’dan aday olabileceğini söyledi. 3 Şubat’ta toplanan DEM Parti MYK toplantısında  İBB Başkanlığı’na aday çıkarma kararı çıktı. Bu tarihten sonra “DEM Parti’nin İstanbul adayı Başak Demirtaş mı, yoksa başka bir isim mi olacak?” sorusu gündemdeydi. Başak Demirtaş ve DEM Parti İstanbul adayının Başak Demirtaş olmayacağını kamuoyuna duyurdu. 


Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun’a göre açıklamada karara gerekçe olan ifadeler tatmin edici değil. Adaylık hamlesinin daha önce aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Selahattin Demirtaş’ın siyasete dönme hamlesi olduğunu belirten Coşkun, bunun DEM Parti’de karşılık bulmadığını söyledi: 

“Kararın Başak Demirtaş’ın gönlünün el verdiği, içine sinen bir karar olduğunu düşünmüyorum. Karara gerekçe olan ifadelerin de kimseyi tatmin ettiği kanaatinde değilim. Başak Demirtaş’ın adaylığının partide kurumsal olarak kabul edilmesi yönünde ciddi sıkıntılar oldu. Karar bütün taraflara zarar verecek. Bu hamle Selahattin Demirtaş’ın siyasete dönme hamlesiydi. Belli ki parti bu alanı açmak konusunda hazır değil, ya da doğru bulmuyor.”

Başak Demirtaş’ın aday olma ihtimalinin DEM Parti tabanında heyecan yarattığını ve karşılık bulduğunu hatırlatan Coşkun, “Eğer aday gösterilseydi DEM Parti’nin oylarını toparlayacağı yönünde kanaat oluştu” dedi. Selahattin Demirtaş’ın ve tabanın istediği bu ihtimale, DEM Parti’nin yol vermediğini söyleyen Coşkun, gösterilecek adayın Başak Demirtaş’ın oy potansiyelinin gerisinde kalması durumunda parti içinde ciddi tartışmaların başlayacağını düşünüyor. Coşkun yaşanacak tartışmalarla ilgili şunları söyledi: 

“Taban aday istiyor. Güçlü bir aday talip oluyor. Tabanda bu aday talep görüyor. Doğal bir adaya dönüşüyor. Parti bunu görmezden geliyor. Taban buna tepki verir. DEM Parti bundan olumsuz etkilenir. Oy oranı dramatik olarak düşerse parti yöneticilerinin ciddi hesap vermesi gerekecek. Partinin 2015’ten beri sürdürdüğü siyasetten değişikliğe gittiğini gösterir. Tabanın istediğinden farklı bir adayla seçime girerseniz bu siyaset değişikliğinin de ne anlama geldiği tartışma götürür. Tartışmalardan biri de parti ve Selahattin Demirtaş arasındaki ilişki olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.