Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay, TİP Milletvekili Can Atalay’ın tahliye talebini reddetti

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliyesine yönelik başvuruyu reddetti.

Gezi Parkı davasından 25 Nisan 2022’de tutuklanan avukat Can Atalay’ın, 14 Mayıs’ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından Anayasa’nın 83. maddesi kapsamınca serbest bırakılması için Yargıtay’a başvurulmuştu. Daire, Gezi Parkı davası kapsamında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında, avukatının yargılamanın durması ve tahliyesine yönelik talebini karara bağladı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay’ın avukatlarının tahliye talebini oybirliği ile reddetti.

Atalay’ın, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesinde belirtilen “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan yargılandığı ifade edildi. Kararda, Anayasa’nın 83 ve 14. maddeleri kapsamında yasama dokunulmazlığına iki istisna getirildiği, bunların “ağır cezayı gerektiren suç hali” ve Anayasa’nın “temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması” başlıklı 14. maddesindeki durumlar olduğu belirtildi.

Kararda, “Suçların asli faili konumunda bulunan Osman Kavala’ya suçun işlenmesinden önce veya suçun işlenmesi sırasında yardımda bulunarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmeye yardım mahiyetinde kaldığı değerlendirilerek, 5237 Kanun’un 312. maddesinin 1. fıkrası ve 39. maddesi uyarınca mahkumiyetine ve hükümle birlikte tutuklanmasına gerek görülmüştür” denildi.

4. Ceza Dairesine itiraz yolu açık

Ayrıca 4. Ceza Dairesine itiraz yolunun da açık olduğu vurgulandı:

“Şartları oluşmadığından sanık Şerafettin Can Atalay müdafiinin yargılamanın durmasına ve sanığın tahliyesine ilişkin talebin reddine, diğer temyiz itirazların davanın esası ile birlikte incelenmesine, kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na ve sanık müdafiine tebliğine, dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde kararın tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde Dairemize verilecek bir dilekçe veya Zabıt Katibine düzenletilecek bir tutanak ile Yargıtay 4. Ceza Dairesine itiraz yolu açık olmak üzere 13.07.2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

Mücella Yapıcı dışındaki tüm cezalara onama, Can Atalay’ın tahliyesine ret

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdiği Gezi Davası’na ilişkin tebliğnamede Mücella Yapıcı dışındaki tüm tutsakların cezalarının onanmasını istemiş, Can Atalay’ın dokunulmazlık kapsamında olmadığı yönünde görüş bildirmişti.

Bu tebliğnamenin ardından “Can’ın Arkadaşları”nın çağrısıyla bin 392 avukat, Atalay hakkında Yargıtay’ın görevli ceza dairesinin acilen karar vermesi talebiyle ortak bir metne imza atmıştı. Metinde Yargıtay ceza dairesinin karar vermesini beklediklerini söyleyen avukatlar, “Atalay’ın tutukluluğunun kaldırılması ve salıverilme istemi konusunda karar vermeye yetkili yargı merciinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı değil, Yargıtay görevli ceza dairesi olduğunu hatırlatıyoruz” denilmişti.

Ne olmuştu?

Can Atalay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davada yargılanmış ve 18 yıl hapse mahkum edilmişti.

Mahkemece, davanın diğer sanıkları Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet, Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi de 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin 8 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını hukuka uygun bulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.