Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da orman yangını: Alevler yerleşim yerlerini tehdit ediyor, 1200 çocuk yaz kampından tahliye edildi

Avrupa kavurucu bir sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Yunanistan’da aşırı sıcakların yol açtığı orman yangınları sonucu yaşam da giderek zorlaşıyor. Alevlerin Atina’nın batısındaki sahil kasabası Loutraki’de yaklaşması üzerine bin 200 çocuk yaz kampından tahliye edildi.

Alevler yerleşim alanlarını da tehdit ediyor. Şiddetli rüzgârın etkisiyle de büyüyen yangınlara yüzlerce itfaiyeci müdahale etmeye çalışıyor. Çok sayıda insan evlerinden tahliye edildi. Yunanistan hükümeti, evleri yangından etkilenen ve küle dönen vatandaşların otellerde konaklayabileceğini; daha sonra da tazminat alacaklarını söyledi.

1200 öğrenci yaz kampından tahliye edildi.

Orman yangınları bazı bölgelerde ulaşımı da etkiliyor. Polis, Atina-Korint karayolunun bazı bölümlerinin kapatıldığını açıkladı. Ülkedeki bazı tren seferleri de durduruldu.

“Zor bir gün”

Şu anda bir zirve için Brüksel’de bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, devletin mümkün olan her şeyi yaptığını söyledi. Miçotakis, orman yangınlarının sürmeye devam edeceğini ve bugün iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu dile getirdi.

Yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

Meteorolojiden uyarı

Uzmanlar, sıcak hava dalgasının hafifleme belirtisi göstermediğini düşünüyor. Yunanistan Meteoroloji Servisi de ilerleyen günlerde daha fazla yangın çıkabileceği uyarısı yaptı.

Sıcaklık pik yapacak

İtalyan meteorolog ve iklim uzmanı Giulio Betti, BBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sıcaklıklar 19-23 Temmuz tarihleri arasında sadece İtalya’da değil, Yunanistan, Türkiye ve Balkanlar’da da zirveye ulaşacak. Bu bölgelerde yerel sıcaklık rekorları kırılacak.”

Avrupa’nın diğer bölgelerinde de kavurucu sıcaklar etkisini göstermeye devam ediyor. Yarın (19 Temmuz) sıcaklıkların pik yapması bekleniyor. Sıcak hava dalgası devam ederken Dünya Meteoroloji Örgütü’nden (WMO) de yeni uyarı geldi. WMO, Akdeniz bölgesini etkileyen sıcak hava dalgasının ağustosta da devam edebileceği uyarısında bulundu.

Çin’de geçtiğimiz günlerde şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık kaydedildi, Sincan’da termometre 52,2 dereceyi gördü. ABD’deki Ölüm Vadisi’nde sıcaklık 53,9 derece olarak ölçüldü. Dünya üzerinde şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık ise 56,7 derece.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.