Kuzey Kore ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında asker krizi… Kuzey Kore izinsiz sınırı geçen bir Amerikan askerini gözaltına aldı. Travis King isimli askerin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yönetilen ve hem Kuzey hem de Güney Kore askerlerinden arındırılmış ortak bölgede organize edilen bir tura katıldığı belirtildi.
Üst düzey bir yetkili, gözaltına alınan asker ile hiçbir temaslarının olmadığını açıkladı. King’in gözaltına alınmasının ardından Kuzey Kore, yakınlarındaki denize iki adet balistik füze fırlattı. Kuzey Kore’nin bu hamlesi, Güney Kore tarafından kınandı.
CBS News’e göre 23 yaşındaki King, disiplin sorunları yüzünden ABD’ye gönderilecekti. Fakat önce Seul’deki havalimanı güvenliğinden geçti, terminalden ayrıldı ve sınırdaki bir tura katılmayı başardı. Amerikan ordusuna göre King bunu “kasten ve izinsiz” yaptı. King ile aynı tura katılan bir görgü tanığı, askerin gülerek Kuzey Kore’ye girdiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Başta kötü bir şaka sandım ama geri gelmeyince bunun şaka olmadığını anladım.”
Askerin gözaltına alınmasına ilişkin Birleşmiş Milletler’den (BM) de açıklama geldi. BM Komutanlığı, King’in ülkeye giriş izni olmadığını açıkladı ve şöyle dedi:
“ABD vatandaşının Kuzey Kore’de gözaltında tutulduğuna inanıyoruz ve bu konuyu çözümlemek için Kuzey Kore ordusuyla çalışma içindeyiz.”
King’in şu an nerede olduğu ve hangi koşullarda tutulduğu bilinmiyor. Washington merkezli Kuzey Kore İnsan Hakları Komitesi’nden Greg Scarlatoiu, BBC’ye yaptığı açıklamada, Kuzey Koreli yetkililerin King’ten bilgi almaya çalışacaklarını söyledi.
Öte yandan King’in gözaltına alınması ABD’nin nükleer potansiyele sahip bir denizaltısının 1981’den beri ilk kez Güney Kore’ye demirlemesiyle aynı gün yaşandı. Söz konusu denizaltının Güney Kore’yi Kuzey Kore’den gelecek tehditlere karşı korumasına yardımcı olacağı belirtildi.
Askerden arındırılmış bölgede neler oluyor?
Askerden arındırılmış bu bölgede Kuzey ve Güney Kore temsilcileri diplomatik müzakereler yürütüyor. Bu sınır, dünyanın en sıkı korunan sınırlarından biri. Bölgede mayın tarlaları döşeli, elektrikli tel örgülerle çevrili ve her yerde gözetleme kameraları yer alıyor. Sınırın iki yakasında da 24 saat nöbet tutan silahlı askerler bulunuyor. 1953’te biten Kore Savaşı, barış anlaşması imzalanmadan sona erdi. Bu yüzden Kuzey ve Güney Kore, teknik olarak hâlâ birbirleri ile savaşıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kim, neden iltica ediyor?
Her yıl sayısı bini aşkın Kuzey Koreli, yoksulluk ve açlık gibi gerekçelerle Kuzey Kore’den kaçmaya çalışıyor. Askerden arındırılmış bölge de iltica etmek için uygun bir bölge fakat çok tehlikeli. En son 2017’de bir asker iltica etmeye çalışmıştı. Üzerine 40 el ateş edilen asker, kurtulmayı da başarmıştı. Kuzey Kore’de şu anda 6 Güney Kore vatandaşı gözaltında tutuluyor.
Kuzey Kore tarafından gözaltına alınan Amerikalılara ne oldu?
Amerikan vatandaşları 1996’dan beri Kuzey Kore’de birkaç kez gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında turistler, akademisyenler ve gazeteciler de var. Temmuz 2017’de ABD hükümeti, vatandaşlarının Kuzey Kore’yi ziyaret etmesini yasakladı.
Mahkûmlar da Kuzey Kore’deki hapishanelerde çok kötü şartlarda kaldılar. 2018 yılında bir otelin tabelasını çaldığı için hapse atılan Amerikalı bir üniversite öğrencisi 17 ay sonra hasta olduğu için serbest bırakıldı. Otto Warmbier, Haziran 2017’de ABD’ye döndükten altı gün sonra hastanede hayatını kaybetti.
Kaynak: BBC