TCMB, politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e çıkardı. Para Piyasaları Kurulu, faiz artırımı açıklamasında vergi düzenlemelerinin enflasyona olumsuz etkisi olacağını kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Hafize Gaye Erkan başkanlığında ikinci faiz artışını yaptı. Başkanlığa Erkan’ın atanmasının ardından 27 ay sonra ilk defa haziran ayında faizi artıran TCMB, politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltmişti. Bugün (20 Temmuz) yapılan Para Politikası Kurulu (PPK), toplantısında faiz yüzde 17,5’e çıkarıldı.
PPK’dan “vergi düzenlemelerinin enflasyona olumsuz etkisi” açıklaması
Başkan Hafize Gaye Erkan, başkan yardımcıları Taha Çakmak, Mustafa Duman, Emrah Şener ve Banka Meclisi üyesi Elif Haykır Hobikoğlu ile toplanan PPK açıklamasında, enflasyondaki artış eğiliminin sürdüğü belirtildi. PPK açıklamasında, “Kurul, vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir” cümlesi dikkat çekti. Haziran ayında olduğu gibi, “gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde parasal sıkılaştırma” vurgusunun sürdüğüa açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:
“Doğrudan yabancı yatırımlar fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır”
“Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır. Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.”
TCMB, temkinli beklentileri de karşılayamadı
Haziran ayında faiz için yüzde 20 ile yüzde 40 arasında tahminler yapan yerel ve uluslararası finans kuruluşları, PPK’nın temmuz ayı kararına temkinli yaklaştı. AA Finans’ın anketine göre, beklentiler faizin yüzde 17,5 ila yüzde 21,5 arasında değişebileceği şeklindeydi. Reuters’ın anketi de tahminlerini yüzde 17 ila yüzde 21,5 arasında tuttu. Uluslararası Finans Enstitüsü’nün beklentisi ise, 500 baz puanlık artışla faizin yüzde 20 olacağı yönündeydi.
Başkan Erkan’ın yaklaşık 10 yıl görev yaptığı ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, haziran ayında yüzde 40 ile faiz için en yüksek beklentiyi ortaya koymuştu. TCMB’nin temmuz faiz kararından önce Goldman Sachs, “politika yapıcıların rehberliği olmadan tahmin etmenin zor olduğu” gerekçesiyle Türkiye’deki faiz oranları konusunda tahmin yapmaktan kaçınacaklarını duyurdu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
TL bir ayda yüzde 27 değer kaybetti
Faiz kararının ardından gözler döviz kurlarına çevrildi. Politika faizinin yüzde 15’e çıkarıldığı 22 Haziran’dan önce dolar 23,5 TL ve euro 25,7 TL düzeyindeydi. Faizin haziran yüzde 15’e çıkarılıp piyasa beklentilerini karşılamamasının ardından, dolar karşısında TL bir ayda yüzde 27 değer kaybetti, kurlar sık sık rekor tazeledi. Ekonomistler, dolar kurunun uzun süre 26 TL seviyesinde seyretmesini ise, TCMB’nin döviz satışlarıyla piyasaya müdahale etmeyi sürdürdüğü şeklinde yorumladı.