Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımladığı yazısında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 30 Ağustos’ta İspanya’nın Toledo şehrinde düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayrıresmî Toplantısı’na davet edilip edilmeyeceğini sorguladı. Türkiye’nin bu toplantılara en son Şubat 2019’da katıldığını, daha sonra Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin katılımını veto ettiğini hatırlatan Yetkin, Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulu’nun bugünlerde daha ılımlı bir tavır takındığı görüşünde.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Litvanya’daki NATO Liderler Zirvesi’ndeki görüşmelerinin ardından ilişkilerde gerilimi düşürme kararı alındığına dikkat çeken Yetkin, Doğu Akdeniz’de değişen dengelerin Ortadoğu’yu da etkilediği kanaatinde.
Yetkin şunları kaydetti:
“Kıbrıs, Türkiye-AB ilişkilerindeki en ciddi sorun ama aynı ciddiyette bir sorun daha var. O da hukuk devleti, çoğulcu demokrasi, insan hak ve özgürlükleri konusu. Bu sorunun en somutlaştığı alanlar ise Türkiye’nin de kurucularından olduğu Avrupa Konseyi bünyesindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM). Türkiye 2003-2004 sürecinde Meclis’te AK Parti-CHP işbirliğiyle AİHM kararlarının bağlayıcılığını Anayasaya koymuş olmasına rağmen 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişiminden bu yana bu konuda da gerilemeler görülüyor. Bunun en somutlaştığı davalar ise Osman Kavala (ve Gezi Davası) ile Selahattin Demirtaş’ın durumu.”
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Yetkin’in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.