Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Washington’ın Kiev’e yolladığı misket bombalarının Rus güçlerine karşı kullanıldığını doğruladı. ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, aldıkları bilgiler sonucunda misket bombalarının Rus birliklerinin operasyonlarına karşı “etkin bir şekilde” kullanıldığını belirtti.
ABD, misket bombalarını Ukrayna’nın cephanesini geliştirmek için Kiev’e göndermeyi kabul etmişti. Ukrayna da söz konusu misket bombalarının Rus askerî pozisyonlarını dağıtmak için kullanacağına dair söz vermişti. Kiev’in bu söze uyup uymadığı sorulunca Kirby şu yanıtı vermişti:
“Uygun bir şekilde kullanıyorlar. Etkin bir şekilde kullanıyorlar ve Rus savunma formasyonları ve savunma manevralarına karşı bir etkisi oldu.”
Washington’ın Kiev’e misket bombası gönderme kararı, Ukrayna’nın yaz aylarında Rusya’ya karşı başlattığı karşı taarruzdan sonra cephanelerinin bittiği yönündeki haberlerin ardından gelmişti. ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna’ya misket bombası gönderilmesi kararını “çok zor” olarak nitelendirirken; İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda gibi müttefik ülkeler misket bombalarının kullanımına karşı çıkmıştı.
Misket bombasını tek kullanan ülke Ukrayna değil. Rusya da sivil yerleşim alanları dahil olmak üzere Ukrayna’nın pek çok şehrinde misket bombası kullandı. Rusya lideri Vladimir Putin de Ukrayna’ya misket bombası gönderilmesinin ardından yaptığı açıklamada “Kiev’in bu silahları kullanması halinde biz de kullanırız” mesajını vermişti.
Misket bombası nedir?
Misket bombası, misket benzeri parçacıkların veya küçük metal parçaların yüksek hızda patlayarak etrafa saçıldığı bir tür el yapımı patlayıcıdır. Bu tür bombalar, özellikle çatışma bölgelerinde veya terör saldırılarında kullanılmakta. Adını, içindeki küçük parçacıkların misketlere benzerliğinden almaktadır.
Misket bombaları, genellikle el bombası büyüklüğünde. El ile atılabilir veya uzaktan kumandayla patlatılabilir. Patlayıcı madde içeren ana gövde, çevresinde bulunan misket benzeri metal parçacıkları sıkıştırarak veya birleştirerek şekillendirilmiştir. Patlama anında, içindeki patlayıcı madde infilak eder ve misket benzeri parçacıklar büyük hızla dışarıya fırlatılır, çevredeki insanlara ve nesnelere zarar verebilir.
Misket bombalarının kullanımı çeşitli nedenlerle tartışmalıdır. Özellikle sivil halkın olduğu bölgelerde büyük risk taşıdıkları için uluslararası hukuk tarafından eleştirilmiştir. Misket bombaları patladıklarında yaydıkları misketlerin yayılma alanı geniş olduğu için sivilleri etkileme riski yüksektir ve bu durum, savaş hukuku ve insancıl hukuka uygun olmayabilir. Bu nedenle birçok ülke ve uluslararası topluluk, misket bombalarının üretimini, stoklanmasını ve kullanımını kısıtlamak veya yasaklamak için adımlar atmıştır. Misket bombaları şu anda 100’den fazla ülkede yasak.
Kaynak: BBC
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.