Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (213): 2023 Fransa Bisiklet Turu’nda yaşanan en önemli beş olay | Jonas Vingegaard’ın dominasyonu – Tadej Pogacar, robot değil “insanmış”

Bisiklet sporunun büyük organizasyonlarından Fransa Bisiklet Turu’nun 110. edisyonu geride kaldı. Medyascope Spor Servisi olarak 2023 Fransa Bisiklet Turu’nda yaşanan en önemli beş olayı sizler için derledik.

5) Yates ikizlerinin performansı ve birlikte aldıkları etap zaferi

2023 Fransa Bisiklet Turu’nun açılış etabı olan 182 kilometrelik Bilbao-Bilbao etabına Büyük Britanyalı ikiz kardeşler Simon Yates ve Adam Yates damga vurdu. 30 yaşındaki ikizler ilk etabın son bölümünde yaşanan kaostan faydalanarak, son 10 kilometrede birlikte kaçışa girdi. Simon Jayco-Alula ve Adam da UAE Team Emirates takımında mücadele etmesine rağmen, ikizlerin birlikte girdiği kaçışla birlikte, genel klasman favorilerini arkalarında bırakarak etapta ilk sırayı almayı başardılar. Adam etabın son bölümünde ise atağını yaparak ikizini geride bıraktı ve kariyerinin ilk Fransa Bisiklet Turu etap galibiyetini hanesine yazdırmayı başardı. Simon ise daha önce 2019 yılında iki kez etap galibiyeti sevinci yaşamıştı. UAE Team Emirates takımına Tadej Pogacar’ın domestiği olarak katılan Adam, ilk etapta galibiyetle birlikte sarı mayoyu da sırtına geçerek iyi bir başlangıç yapmayı başardı. Tüm tur boyunca da güçlü performanslarını sürdüren Yates kardeşler, genel klasmanı da üçüncü ve dördüncü sıralarda tamamlayarak, kariyerlerinin en iyi Fransa Bisiklet Turu derecelerini elde etmeyi başardılar.

Yates kardeşlerin etap galibiyeti için mücadele ettiği ilk etabın özeti:

4) Jasper Philipsen’in sprint dominasyonu

2023 Fransa Bisiklet Turu’na damga vuran bir diğer olay ise Alpecin-Deceuninck takımının 25 yaşındaki Belçikalı sprinteri Jasper Philipsen’in sprint etaplarında ortaya koyduğu üstün performans oldu. Geçtiğimiz yıl katıldığı turun ilk bölümünde sprintlerde bir türlü istediği sonucu elde edemeyen Philipsen, büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Ancak ikinci haftanın sonunda toparlanan Philipsen, son iki sprint etabını kazanarak makus talihini kırmış ve eleştirilere de cevap vermeyi başarmıştı. Bu yılki Fransa Bisiklet Turu’nda da geçen yılın sonunda elde ettiği başarıları sürdüren Belçikalı, 4 etap zaferi elde etti. 3,4,7 ve 11. etaplarda zafere giden Philipsen, iki etapta ikinci ve diğer iki etapta dördüncü sırayı almayı başardı. Mathieu van der Poel’ün de katkılarıyla girdiği bütün sprintlerde aktör olan Philipsen, 21 etap sonunda da büyük farkla “Puan klasmanını” ilk sırada tamamlayarak, tura yeşil mayo ile veda etti.

Nogaro pistinde sona eren ve büyük dramaya sahne olan dördüncü etaptaki Philipsen zaferi:

3) Pogacar-Vingegaard arasındaki nefes kesen mücadele

Fransa Bisiklet Turu’nun son üç yılına damgasını vuran Pogacar-Vingegaard rekabeti, bu yılda da daha ilk etaplardan etkisini göstermeyi başardı. İlk iki etapta son bölümdeki sprintleriyle ilk üçe girmeyi başaran Tadej Pogacar, elde ettiği zaman bonusları ile Jonas Vingegaard’a karşı 11 saniyelik üstünlük kurdu. Ancak Pau-Laruns arasında koşulan beşinci etaptaki Marie Blanque tırmanışı sırasında atağa kalkan Vingegaard, etap sonunda Pogacar’a 1 dakika 4 saniye fark attı ve genel klasmanda da 53 saniye öne geçti.

Jonas Vingegaard’ın genel klasmanda öne geçtiği ve Pogacar’ın ilk kez zayıflık emareleri gösterdiği beşinci etabın özeti:

Altıncı etapta ise tekrar atak sırası Pogacar’a gelmişti ve Tourmalet’de yaptığı muhteşem atakla etap galibiyetine giderken, genel klasmanda da ilk sıraya yükselen Vingegaard ile arasındaki farkı 25 saniyeye indirdi. 

Tadej Pogacar’ın Tourmalet’deki unutulmaz hızlanışı:

Dokuzuncu etapta da farkı kapatmak adına atak denemelerini sürdüren Pogacar, zorlu Puy de Dome zirvesindeki etapta da Vingegaard’dan 8 saniye çalmayı başararak, farkı 17 saniyeye indirdi. 

Puy de Dome’un son bölümünde Tadej Pogacar atağı:

Ardından Grand Colombier zirvesinde sona eren 13. etapta da atağını yapan Pogacar, etabı Vingegaard’nun hemen önünde üçüncü sırada tamamlayarak, genel klasmanda farkı 9 saniyeye kadar indirdi.

Grand Colombier’deki Pogacar atağı:

14. etaptaki Joux Plane zirvesi ise iki bisikletçinin ardı ardına atakları ve Pogacar’ın atağa kalkarken yayın motosikleti tarafından önü tıkanmasıyla beraber, son bölümde Vingegaard atağıyla bonus saniyeleri hanesine yazdırdı. Ancak etap sonundaki atağıyla Vingegaard’ın önünde ikinci tamamlayan Pogacar, zirvede kaybettiği bonus saniyeleri telafi etti. 14. etap genel klasmanda 10 saniyelik Vingegaard üstünlüğü ile geçildi.

Pogacar’ın atağı Vingegaard’nun cevabı:

Bireysel zamana karşı dalında koşulan 16. etap ise Jonas Vingegaard’ın dominasyonu ile sonuçlandı. Etabı ikinci sırada tamamlayan Pogacar’ın, 1 dakika 38 saniye önünde galibiyete giden Vingegaard, genel klasmanda da üstünlüğünü 1:48’e çıkardı. 17. etapta da Pogacar’ın etap başında geçirdiği kaza ve sonrasında etabın son bölümünde pes etmesiyle farkı açan Vingegaard, genel klasmandaki üstünlüğünü 7 dakika 35 saniyeye çıkardı. Kalan etaplarda da farkını koruyan Jonas Vingegaard, ikili rekabette Tour de France şampiyonluk sayılarını eşitlemeyi başardı. Pogacar ise üst üste iki şampiyonluğun ardından, üst üste ikinci kez Vingegaard’ın gerisinde kalarak ikinci oldu.

2) Tadej Pogacar’ın belki de kariyerinde ilk kez zayıflık gösterdi

2023 Fransa Bisiklet Turu’nun en unutulmaz olaylarının birisi de kuşkusuz, süper yıldız Tadej Pogacar’ın kariyerinde ilk kez bu kadar büyük zayıflık göstermesi oldu. Şu ana kadar kariyeri boyunca girdiği her yarışta rekabetçi olan, çoğunda galip gelen, galip gelemediklerinde de sonuna kadar mücadelesini sürdüren Sloven yıldız, 17. etaptaki Col de la Loze tırmanışında takım radyosunda unutulmayacak bir diyaloga imza attı. Etabın ilk bölümünde kaza geçiren Pogacar, 1-2 ufak yara ile devam ediyordu. Etabın son bölümündeki tırmanışta ise tempo yüksek olmamasına rağmen takım radyosunda tükendiği ilan eden Pogacar, belki kazanın etkisiyle belki de yorgunluk nedeniyle kariyerinde ilk kez bu ölçüde zayıflık gösterdi. Tur boyunca hep saniyelerle ölçülen Vingegaard-Pogacar rekabetinde de 17. etapta oluşan sonuçla birlikte fark 7 dakikanın üzerine çıktı.

Tadej Pogacar’ın takım radyosundaki ifadesi “Tükendim. Öldüm” her şeyi özetliyor:

1) Jonas Vingegaard’nun dominasyonu

2023 Fransa Bisiklet Turu’nun en unutulmaz olayı kuşkusuz, Jonas Vingegaard’ın tur boyunca göstermiş olduğu üstün performans oldu. Kariyerinde ilk kez 2021 yılında Fransa Bisiklet Turu’na katılan 26 yaşındaki Danimarkalı, Pogacar’ın arkasında kalarak genel klasmanı ikinci sırada tamamlamıştı. 2022 yılında ise takım arkadaşı Primoz Roglic ile beraber yaptığı ataklar sonrasında yenilmez gözüken Pogacar’ı arkasında bırakan Vingegaard, kariyerinin ilk büyük tur zaferine imza atmış ve Pogacar’ın da three-peat (üst üste üç şampiyonluk) şansını ortadan kaldırmıştı. Bu yıl da ikilinin rekabetinin hangi seviyede olacağı yarış öncesi en büyük merak konusuydu. Yarış boyunca Pogacar’ın her atağına bir şekilde cevap vererek önde kalmayı başaran Vingegaard, altıncı etapta sırtına geçirdiği sarı mayoyu, turun sonuna kadar taşıdı. Özellikle zamanı karşı dalında koşulan 16. etapta, bu alanda önemli isimlere de büyük farkla atan Vingegaard, ne kadar üstün bir form düzeyine sahip olduğunu da herkese ilan etti. Zamana karşı alanında iyi olduğu bilinen Pogacar’a 1 dakika 38 saniyelik fark atan Vingegaard, bu alanda uzman takım arkadaşı Wout van Aert’a da 2 dakika 51 saniyelik fark atarak dominasyon kurdu. Elde ettiği ile üst üste ikinci Fransa Bisiklet Turu zaferiyle de ezeli rakibi Tadej Pogacar’ı yakaladı ve onun başarısını tekrarlamış oldu.

Bireysel zaman karşı 16. etapta Vingegaard’ın rakiplerine karşı kurduğu dominasyon:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.