Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka ve İsveç, Kur’an-ı Kerim yakma eylemlerini yasaklamaya hazırlanıyor

Danimarka ve İsveç’te yaşanan Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri tartışılmaya devam ediyor. Şu ana kadar “ifade özgürlüğü” altında eylemlere izin veren Danimarka, buna bir son vermek için çalışmalar yapıyor.

Danimarka’nın güvenlik endişeleri ve müslüman ağırlıklı olan ülkelerle ikili ilişkilerini olumlu sürdürme kaygıları, bu kararın alınmasında etkili oldu. Danimarka Dışişleri Bakanlığı, “ifade özgürlüğünün hayati önem taşıdığını” ama Kur’an-ı Kerim yakma protestolarının “aşırılık yanlılarına yaradığını ve güvenlik tehditlerini artırdığını” belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da benzer bir yasak üzerinde çalıştıklarını söyledi. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve Kristersson, bu konuda beraber çalışacak.

İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakmak için başvurular artıyor

Ulf Kristersson & Mette Frederiksen

Danimarka hükümeti ise ifade özgürlüğünün temel bir değer olduğunu ve herhangi bir değişikliğin bu değeri tehlike altına atmaması gerektiği görüşünde. Söz konusu eylemlerin Danimarka’nın uluslararası itibarı üzerindeki negatif etkisi de vurgulandı ve dini metinlerin yakılmasının kınandığı hatırlatıldı. Danimarka’nın uluslararası arenada, “Diğer ülkelerin kültürlerine, dinlerine ve geleneklerine hakaret edilmesini ve aşağılanmasını kolaylaştıran bir ülke olarak görüldüğü” belirtildi.

Kristersson da Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Ulusal güvenliğimizi, İsveç’teki ve dünyadaki İsveçlilerin güvenliğini güçlendirecek tedbirleri değerlendirmek üzere durumu analiz etmeye başladık” dedi.

Kur’an yakan İsveçli politikacı, Wagner’le mi bağlantılı?

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.