Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP, yola Yeşil Sol Parti olarak devam edecek fakat Parti’nin ismi değişebilir, yeni görevlendirmelerde kapatma davası etkili olacak

HDP ve Yeşil Sol Parti Merkezi Yürütme Kurulu toplandı. HDP yola Yeşil Sol parti ismiyle devam edecek fakat Yeşil Sol Parti’nin ismi de Eylül ayında yapılması planlanan kongrede tartışmaya açılacak. Yeni görevlendirmeler ise siyasi yasak ihtimali gözetilerek yapılacak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) toplandı. MYK gündeminde Yeşil Sol Parti’nin eylül ayında yapılacak kongresinin hazırlıkları ve 14 Mayıs seçimlerinden sonra yapılan eleştiri-özeleştiri toplantıları vardı. 

Parti Meclisi toplanacak

MYK’da kongre hazırlıklarına dair görevlendirmeler yapıldı. Eylülde yapılacak kongre için yedi kişilik bir komisyon oluşturuldu ancak Parti Meclisi (PM) toplantısında bu komisyon genişleyebilir. Kongrenin tarihine, kongre hazırlıkları sürecinde yapılacak çalıştayların başlıklarına ve bunlar için kimlerin sorumluluk alacağına PM’de karar verilecek. HDP ve Yeşil Sol Parti PM’lerinin 7 veya 12 Ağustos’ta toplanması planlanıyor.

Meclis Grubu kampa girecek

Meclis Grubu ise 4-5-6 Ağustos tarihlerinde kampa gidecek. Önce kadın milletvekilleriyle, ardından karma olarak yapılacak kampta Meclis çalışmaları ike örgütsel politik hat üzerine konuşulacak. 

Yola Yeşil Sol Parti ile devam ancak isim değişebilir 

Edinilen bilgiye göre, HDP’nin kapatma davasının sürmesi nedeniyle Meclis’te ve seçimlerde Yeşil Sol Parti ile varlık gösterilmeye devam edilecek. Eylül ayında yapılması planlanan Yeşil Sol Parti Kongresi’nde isim değişikliği gündeme gelebilir. HDP ile yola devam edilmeyecek ancak HDP’nin feshedilmesi söz konusu değil. 

Eleştiri-özeleştiri toplantıları yeni yönetimi ve politik hattı belirleyecek

14 Mayıs seçimlerinde aldığı sonucu “başarısızlık” olarak değerlendiren Yeşil Sol Parti ve HDP, seçimlerin ardından bütün il ve ilçe örgütlerinde “eleştiri-özeleştiri” toplantıları düzenledi. HDP Basın Bürosu’nun yaptığı açıklamaya göre, 10-30 Temmuz arasında yapılan toplantılarda HDP’nin demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasından uzaklaşıldığı için eksiklik ve yetersizliklerin yaşandığı tespit edildi. HDP ve Yeşil Sol Parti’nin bu toplantılardan çıkan sonuçlarla, yeni yönetimini, dönemsel politik hattını belirleyeceği aktarıldı. 

Bu toplantıların sonuçları, MYK’ya da sunuldu. Yeni dönemin planlanmasında belirleyici olan sonuçlarla ilgili değerlendirmeler PM toplantısında genişletilecek. Konuyla ilgili raporlar tamamlandığında kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Ağustosta çalıştay ve atölyeler

HDP ve Yeşil Sol Parti, akademisyenler, danışma kurulu üyeleri, parti yöneticilerinin katılacağı çalıştay ve atölyeler düzenlemeyi planlıyor. Çalıştay ve eleştiri-özeleştiri toplantılarının sonuçları, konferansa ve konferans delegelerinin kararıyla da kongreye taşınacak.

OKUYUN: HDP Sözcüsü Günay: “Eylül ayında kongremizi toparlayarak süreçten çıkardığımız derslerle yolumuza devam edeceğiz”

PM toplantısında planlanacak atölyelerde şu başlıklar öne çıkıyor: örgütlenme, önümüzdeki dönem siyasal perspektif ve mücadele biçimleri. PM’de karar altına alınacak çalıştay ve atölyelere PM üyeleri ile il başkanlarının da katılması planlanıyor. 

Kongre, yerel seçimlerden öncelikli gündem 

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerine ilişkin değerlendirmeler sürerken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere her ilde kendi adaylarıyla gireceklerini açıklamıştı. Buldan, 30 Haziran’da yaptığı açıklamada, Eylül ayında kongreye gidileceğine işaret ederek, “Kongrede, yeni bir planlama ve yeni bir anlayışla yeni yüzlerle, yeni canlarla bu süreci karşılamak üzeri bir değişim ve dönüşümü başlatmak üzere bir süreç başlayacak” demişti. 

OKUYUN: HDP’den yerel seçim kararı: “Her yerde aday çıkaracağız”

MYK’nın gündeminde yerel seçimler de vardı ancak eylül ayında yapılması planlanan kongre daha öncelikli olarak değerlendiriliyor. 

HDP’nin bileşen hukuku tartışma konusu

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Birleşik Devrimci Parti (Devrimci Parti) ve Yeşil Sol Parti, HDP içinde bileşen olarak yer alıyor. HDP’ye yönelik kapatma davası nedeniyle, 14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti olarak girilmesi bileşen hukukunu da tartışmaya açtı. Bileşen partilerin hukukunun, Yeşil Sol Parti veya partiye verilecek yeni ismin altında devam edebileceği düşünülüyor. 

Kapatma davası görevlendirmede etkili olacak

HDP’nin kapatma davasının sürmesi, yeni görevlendirmede de belirleyici olacak. HDP kapatılırsa, yargılanan kişilerin siyasi yasaklı hale gelmesi riski alınmayabilir. Kongreden sonra yola devam edilecek partide, siyasi yasak ihtimali gözetilerek görevlendirme yapılması bekleniyor.

HDP Eş Başkanları HDP’den istifa edip Yeşil Sol Parti’ye katılacak.

OKUYUN: HDP MYK toplandı | “Büyük Kongre”nin sonbahardan önce yapılması beklenmiyor

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.