Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanlar kıyı işgaline karşı ayaklandı: “Ülkemizin plajlarından uzaklaştırıldık”

Yunanistan’ın Paros adasında yerli halk ayaklandı. Halk, doğdukları ve yaşadıkları adada özgür bir şekilde denize girememekten şikayetçi.

Paros’taki yüzlerce vatandaş, plajlarda özel olarak işletilen şezlong ve şemsiyelerin kontrolsüz şekilde artmış olmasının ardından “Plajı Geri Alın” hareketini başlattı. 250’den fazla Paroslu, Santa Maria plajını işgal etti ve sadece havlularını koyacak bir yer aradı.

Özgür Plajlar Hareketi’ne göre bu kampanya “türünün ilk örneği ve daha başlangıç.”

Hareket sadece Santa Maria ile sınırlı kalmayacak ve Kolymbithres ile Paros Park plajlarına da uğrayacak.

Özgür Plajlar Hareketi’nden yapılan açıklama şöyle: “Kamusal alanın daralması ve ülkemizin plajlarından uzaklaştırılmamızdan duyduğumuz endişe bizi birleştiriyor. İmzaladıkları sözleşmelerde belirtilen sınırların çok ötesinde, plajların büyük bölümünü sömüren ve ortak alanı şezlong ile şemsiyelerle keyfi olarak işgal eden şirketlerin Paros plajlarındaki kanunsuzluklarından endişe duyuyoruz. Adamızın vatandaşlarının ve ziyaretçilerinin sevdiğimiz plajlara ücretsiz erişim hakkını savunuyoruz. Yunanistan’da yaz, ruhumuzun ve kimliğimizin bir parçasıdır. Kimsenin bunu bizden almasına izin vermeyelim.”

Yunanistan’da yasalar da, yurttaşlardan yana. Yunanistan anayasasına göre ülkenin kıyı şeridi kamu malı olarak kabul ediliyor ve Yunan vatandaşlarının istedikleri zaman plajlara erişme ve plajları kullanma hakkına sahip olduğunu açıkça belirtiliyor. Hiçbir kişi ya da şirketin bir halk plajını istismar etme ya da herhangi bir Yunan vatandaşının erişimini engelleme hakkı yok.

Yasaya göre sahilde bulunan bir otel denize erişimi engelliyorsa, Yunan vatandaşları otelin içinden müşterisi olmasa da geçerek denize girebiliyor. Yasalar açık olmasına rağmen 1980’lerden beri kıyı şeridi hakkında yasalar çiğneniyor ve cezasız kalıyor.

Kaynak: Greek Reporter

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.