Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro gitti, Amazon tekrar nefes aldı

Brezilya Amazonu’ndaki orman kaybı, son altı yılın en düşük seviyesine geriledi.

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro koltuğu Lula da Silva’ya devrettiğinden beri Amazonlar rahat bir nefes aldı. Bolsonaro ve Lula dönemleri arasında değişen politikaların etkisi sadece birkaç ayda görünür hale geldi.

Brezilya Uzay Ajansı (INPE), bu yılın Temmuz ayında Brezilya’da 500 km2 yağmur ormanının yok edildiğini açıkladı. Bu sayı, 2022 Temmuz’una göre yüzde 66 daha az.

Lula da Silva, Ocak ayında tekrar göreve başladığından beri 2030’a kadar Amazonlarda orman kaybını “sıfıra indirme” sözü vermişti. Görevinin ilk yılında yüzde 66’lık düşüş, Brezilya Devlet Başkanı’nın bu konuda olumlu adımlar attığını gösteriyor.

Yağmur ormanları yok edilmeye devam ediyor: 2022’de 4,1 milyon hektar alan yok edildi

Jair Bolsonaro (sağda), Ekim 2022’de yapılan seçimleri Lula da Silva’ya (solda) kaybetmişti.

2019 ve 2022 arasında üç yıl Brezilya’yı yöneten sağ popülist Jair Bolsonaro’nun döneminde Amazon tahribatı rekor seviyelere ulaşmıştı. Bolsonaro, madenciliği teşvik etti ve ormanların kesilmesine karşı verilen cezaları yumuşattı.

Lula da Silva’nın tekrar Brezilya Devlet Başkanı seçilirken en önemli vaatlerinden biri de, bunu durdurmaktı.

Bu yılın ilk yedi ayında kesilen cezalar 400 milyon doları geçti ve yüzde 150’lik artış gösterdi.

Jair Bolsonaro siyasi yasak aldı

Amazonlar, dünyanın oksijen deposu.

Amazon yağmur ormanları, iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya karşı dünyanın en önemli savunmalarından biri. Bu ormanların yüzde 60’ı Brezilya topraklarında bulunuyor.

Amazonlarda orman kaybı, birçok canlı türünü tehlike altına sokuyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.