Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geleceğin temiz ve sürdürülebilir enerji kaynağı için çalışmalar sürüyor: Nükleer füzyon

Sınırsıza yakın, güvenli ve temiz bir enerji kaynağı: Nükleer füzyon. Bilim insanları, gelecekte çok önemli hale gelebilecek yeni bir enerji kaynağı üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor.

ABD’li bilim insanları, 2022 Aralık ayında gerçekleşen tarihi bir buluşa imza atmış ve nükleer füzyon reaksiyonu ile enerji üretmişti. Bu başarı tekrarlandı ve tekrar nükleer füzyon reaksiyonu ile enerji üretilebildi.

Kaliforniya merkezli Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki bilim insanları, geçen yıla göre çok daha büyük bir enerjiyi açığa çıkardı. Aralık’ta yapılan deneyde bilim insanları, ilk kez lazer kullanarak bir nükleer füzyon deneyinde net enerji kazanımı elde etmişti. Söz konusu deneyde lazer, hedefe 2,05 megajul enerji vermiş ve ardından 3,15 megajul değerinde enerji çıkışı sağlanmıştı.

Lazerin harcadığı enerji, ortaya çıkan enerjiden daha az olarak kaydedildi.


Nükleer füzyonda, hafif elementler bir araya gelerek daha ağır elementler oluşturuyor ve bu süreçte büyük bir enerji patlaması yaşanıyor. Güneş ve diğer yıldızlar da enerjilerini bu süreçle üretiyor.

Nükleer füzyon enerjisi sürdürülebilir olmasıyla, gelecek nesillere temiz bir enerji kaynağı olarak aktarılabilir.

Nükleer füzyon reaksiyonunda sera gazı ya da radyoaktif atık ürünler salınmıyor. Döteryum ve trityum adı verilen ağır hidrojen formlarından oluşan tek bir kilogram füzyon yakıtı, 10 milyon kilogram fosil yakıt kadar enerji sağlayabilir.

Yine de bu teknolojiye tam anlamıyla erişmek daha onlarca yıl alabilir. Bilim insanları, teknolojinin uygulanabilir enerji santrallerine dönüşmeye hazır olmaktan uzak olduğu ve iklim krizini çözmek için yeterli olmadığını söylüyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.