Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kobani davası | Selahattin Demirtaş: “Kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor”

Ankara’da görülen ve 18’i tutuklu 81 HDP’li siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının 28. duruşmasının birinci periyodu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde yapıldı. Duruşmada, 31 Mayıs’ta aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Selahattin Demirtaş konuştu. Her seçim döneminde terörist ilan edildiğini söyleyen Demirtaş, “Seçim ayında benim hakkımda 5 bin 500 tweet atılmış. Seçim bittiği gibi, ‘teröristliğimiz, alçaklığımız’ da bitti. Yerel seçim yaklaşıyor, göreceğiz zaten” dedi.

Kobani davasının 28. duruşmasının birinci oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde başladı. Davada 18’i tutuklu, 81 Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) siyasetçiler yargılanıyor. Edirne Cezaevi’nde 4 Kasım 2016’dan beri hakkında açılan davalar nedeniyle tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yargılandığı Kobani davasında uzun zaman sessizliğini bozdu.

“Heyet 7 yıldır mahkemeyi bitirmiyor”

Yedi yıldır yargılandıklarını hatırlatan Demirtaş, “Temel sıkıntımız şu; ilk duruşmaya 2017’in Mart ayında SEGBİS ile katıldım, sonrasında Ankara’ya duruşmaya geldim ve ilk savunmalarımıza başladık. O günden bugüne yedi yıl geçti. İlk itirazlarımızı sunduğumuzda mahkeme bir ara karar aldı taleplere ilişkin. Taleplerimiz duruşmayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddedildi. Yedi yıldır tutukluyuz. Duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunu söyleyen heyet, yedi yıldır mahkemeyi bitirmiyor, biz tutuklu olanların uzattığını söylüyor” dedi.

“Seçim sürecinde özel politika yürütüldü”

2023 Genel Seçimleri’nde Twitter’da kendisiyle ilgili özel bir politika yürütüldüğünü, bu nedenle yargılamanın hâlâ devam ettiğini söyleyen Demirtaş, “Seçim sürecinde dijital medya üzerinden özel bir politika yürütüldü ve bu yüzden bu yargılama hâlâ devam diyor. 2016’dan bu yana algı yaratılan paylaşımları dosyaya delil olarak göndereceğiz. Heyetiniz bunlar delil olduğu için okumak zorunda ama okumak da yetmez” dedi.

Duruşmaya 15 bin 500 tweet sunuldu

Demirtaş şöyle devam etti:

“Bu tweetlerin ne amaçla atıldığını, hangi saiklerle atıldığını incelemek zorunda. 50 bin sayfa Twitter paylaşımının delilini sunacağım. Sizin için önemli olmayabilir ama savcı için öyle değil. Savcı mütalaada Twitter için ayrı başlık açmış. Bugün size 15 bin 500 tweet sunuyorum. İstihbarat merkezli yönlendirmeyle kampanyalar yürütülmüş. Madem biz bir tweet ile suçlanıyoruz, o zaman siz de bunlara bakacaksınız. Heyetin hızlandırmaya yönelik tavrı merkezi bir koordinasyon çerçevesine dönüştü. Sizin kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor. Seçim ayında benim hakkımda 5 bin 500 tweet atılmış. Seçim bittiği gibi, ‘teröristliğimiz, alçaklığımız’ da bitti. Yerel seçim yaklaşıyor, göreceğiz zaten. AYM’de, İstinaf’ta, Saray’da bir hareketlilik var. Yeni ittifaklar konuşuluyor. Cumhurbaşkanının bu davayla nasıl ilgilendiğini, sizin de nasıl hızlandığınızı ispatladık.”

Diyanet’in duruşmaya katılmasına tepki

Duruşmada söz alan tutuklu siyasetçi Nazmi Gür Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davaya katılma talebine değindi, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği fetva iade edilmelidir. Bu bir ikili hukuk sistemidir. Hepimizin dini inancına, Kürt halkının dini inancına hakaret ediyor. Siz de ‘Diyanet’in düşünceleri hukuka uygundur’ diye ara karar kurmuşsunuz. Diyanet İşleri Başkanlığı ‘sapık gruplar’ diyor. Kim bu sapıklar; yargılananlar olarak bizlere demiyor mu? Siz buna hukuka uygun diyorsunuz” dedi.

Yüksekdağ’dan heyete: “Siz altı yıl sonra ölüyü dirilttiniz”

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, mahkeme heyetini eleştirdi, “Adli tatilde bile koştur koştur savunma almaya çalışıyorsunuz. Bu da yetmiyor, taleplerimizi inandırıcı olmayan gerekçelerle reddediyorsunuz. Bizim lehimizde olan deliller ve taleplerimiz dosyaya girmiyor. Siz altı yıl sonra ölüyü dirilttiniz. Neredeyse zamanaşımına uğratılmış dosyayı getirip bu dosyaya sokuyorsunuz” dedi.

“Cübbenize yakışır davranın”

Duruşmada söz alan önceki dönem HDP ve DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel mahkemeye heyetine, “Siz bizi hukuk kişiliğinden çıkardınız, yasadan faydalanamıyoruz, biz özel olarak yargılanıyoruz. Cezamız cebinizde hazır, ödülünüzü almak istiyorsunuz. Sizi insanlığa davet etmiyorum ya hissedersiniz ya da etmezsiniz. Size göre biz düşmanız, bir muhakeme yapma gereği bile duymuyorsunuz. Bu soruşturmanın açığa çıkarılması için talepleri kabul etmiyorsunuz. Cübbenize yakışır davranıp derhal mütalaayı iade etmeniz gerekiyordu” diye seslendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.