Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro gidince Brezilya yerlileri de huzur buldu

Ulusal istatistik kurumu IBGE’nin açıkladığı sayılara göre, Brezilya’da yerli sayısı önceki on yıla göre neredeyse iki kat daha fazla. Brezilya’da hükümet, yerlilerin Bolsonaro dönemi bittiğinden beri daha iyi koşullarda yaşadığını söylüyor.

Son sayımlara göre Brezilya’da 1,69 milyon yerli yaşıyor. IBGE 2010’da 896,917 yerli nüfusu tespit etmişti. Hükümet yetkilileri ve uzmanlara göre bu yüzde 88’lik artışın ardında, Amazon yağmur ormanlarındaki ücra köylere gidilmesinin ve nüfus sayımında metodolojinin değişmesinin rolü büyük.

Brezilya Yerli Halklar Bakanı Sonia Guajajara, daha çok kişinin artık kendini “Yerli” olarak tanımlamakta rahat hissettiğini söyledi: “Daha önce öldürülme korkusuyla kimliklerini saklamak zorunda kalıyorlardı.”

Brezilya Planlama Bakanı Simone Tebet yeni nüfus sayılarıyla birlikte hükümetin ihmallerinin telafi edileceğini; eğitim, sağlık hizmetleri ve temel temizlik konularında yerli halklara yardımcı olunacağını ve bu yönde bütçe yapılacağını söyledi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva öncülüğünde hükümet büyük bir operasyon başlatarak yerli halkların yaşadığı bölgelere şiddet kullanarak giren binlerce madenciyi sınır dışı etti.

Brezilya’daki yerli toplulukların yarısı, yaklaşık 867.900’ü Amazon bölgesinde yaşıyor. En yüksek kent nüfusu ise Amazonas eyaletinin başkenti Manaus’ta.

Tebet’ göre, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro döneminde yerli halklar için de hayat daha zordu. Bolsonaro hükümetinin nüfus sayımı faaliyetlerini kısıtladığını ve yerlilerin çıkarları için çalışan kurumları dağıttığını, Lula’nın ise yerlilerle ilgili bir bakanlık kurduğunu hatırlattı.

Jair Bolsonaro döneminde, yerli halkların yaşadığı Amazon bölgelerinde madencilik çalışmaları ve orman tahribatı rekor seviyeye ulaşmıştı.

Bolsonaro gitti, Amazon tekrar nefes aldı

Viçosa Federal Üniversitesi’nde sosyal bilimler profesörü olan Leonardo Barros, 2022 nüfus sayımının ilk kez ırk ve renk yerine, yerlilerin kendilerini tanımlamalarına olanak tanıyan doğrudan bir soru içerdiğini söyledi. Barros’a göre nüfus sayımı aynı zamanda kentsel bölgelerde yaşayan yerlilerin kendilerini bu şekilde tanımlamalarına olanak tanıdı: “Yerli olmaya olumlu çağrışımlar getiren güçlü yerli liderleriniz olduğunda, bu insanları kendilerini tanımlamaya başlamaya teşvik ediyor.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.