Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Ukrayna işgali | Yaptırım altındaki oligarklara ait sanat eserlerinin veri tabanı yayınlandı

Leonardo da Vinci’den Andy Warhol’un eserlerine uzanan geniş bir sanat koleksiyonu… 300’den fazla parçadan oluşan bu koleksiyon bir müzeye ya da sanat galerisine ait değil. Bu eserler, Ukrayna savaşının ardından Batı ülkeleri tarafından yaptırım uygulanan Rus zenginlerin servetine servet katıyor. 

Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı (NACP), yaptırım uygulanan Rus oligarklara ait olduğu bilinen 300’den fazla eseri aranabilir bir veri tabanında bir araya getirdi. Ajansın “savaş ve yaptırımlar portalı”, Batı ülkeleri ve Kiev tarafından Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşına yardım ve yataklık etmekle suçlanan Rus süper zenginlerinin son yıllarda alıp sattığı düşünülen resim ve heykelleri listeliyor.

Ajans, bu portalın amacını şöyle açıkladı:“Erdemli sanat piyasası katılımcılarının yaptırım kontrollerini kolaylaştırmak ve Rus oligarkların bu tür varlıkları satmasını zorlaştırmak.” 

Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından savaştan kazanç sağlayan kişilerin servetlerini kısıtlamak için yüzlerce Rusya vatandaşına ekonomik yaptırımlar getirilmişti. Ukrayna, tasarlanan bu portal ile yaptırımların sanat eserlerinde de uygulanmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor. 

NACP, Rus oligarklara uygulanan yaptırımlara rağmen hâlâ çok kolay bir şekilde “sanat eserleri aracılığıyla paralarını gizleyebildiklerini ve aklayabildiklerini” söyledi. 

Sanat eserleri, yetkililer bilgilendirmeden uluslararası pazarda nispeten kolay bir şekilde satılabiliyor. Eserlere değer biçerken herhangi bir nesnel kıstas olmaması, fiyatların kolayca şişirilmesine olanak tanıyor. Araştırmalara göre antika, tarihi eser ve sanat nesnesi pazarı 2021 yılında 65,1 milyar dolarlık küresel bir değere sahipti. 

Rus oligarkların koleksiyonlarında hangi eserler var?

Portalda adı geçen koleksiyoncular arasında Chelsea’nin eski sahibi Roman Abramovich de yer alıyor. Abramovich’in yıllar içinde aralarında 1976 tarihli Francis Bacon triptiği, Alberto Giacometti’nin Venedik Kadını I heykeli ve Amerikalı kavramsal sanatçı Ilya Kabakov’un The 10 Characters serisinden sekiz albümün de bulunduğu bir dizi tanınmış eseri satın aldığı söyleniyor. Eserlerin tahmini değeri 163,9 milyon dolar.

Leonardo da Vinci’nin 16. yüzyıldan kalma Salvator Mundi tablosunun milyarder Dmitry Rybolovlev tarafından satın alındığı ve ardından başka birine satıldığı biliniyor.

Putin’in müttefiki ve Rusya menşeili çokuluslu şirket Alfa Group’un kurucularından Mikhail Fridman’ın ise 2013 yılında Warhol’un Marilyn Monroe tablosunu satın aldığı belirtiliyor.

Claude Monet, Damien Hirst ve Auguste Rodin gibi çeşitli sanatçıların ünlü eserlerinin portaldaki koleksiyonda yer alması, Putin destekçilerinin olağanüstü servet birikimini gözler önüne seriyor. 

Portal, yaptırım uygulanan Rusların başka değerli sanat eserlerine de sahip olabileceğini gösteriyor. Ancak bu eserlerin tespit edilmesi kolay bir süreç değil. Sanat eserlerinin doğrudan sahiplerine ilişkin resmi verilerdeki eksikler, eserlerin kısa süre içerisinde satılması ya da başka biri adına kaydedilmesi, hangi eserlerin yaptırım uygulanan Rus oligarklara ait olduğunu belirlemek zorlaşıyor. 

Şimdiye dek tespit edilen eserlerin tahmini değeri ise toplam 1,3 milyar dolar.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.