Disney, yapay zekanın (AI) eğlence sektöründe nasıl kullanılabileceğini incelemek üzere özel bir ekip oluşturdu. Hollywood senaristleri ve oyuncuları düşük ücretler ve yapay zeka kullanımın artması üzerine grev yaparken Disney, yapay zeka kullanımıyla maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor.
Kurulan bu yeni ekiple Disney, yapay zeka uygulamalarını kendi bünyesinde geliştirmek ve start-up teknoloji şirketleri ile ortaklıklar kurmayı hedefliyor. Şirket, yapay zeka ya da makine öğrenimi konusunda 11 uzman arıyor.
Walt Disney Stüdyolarından, Disneyland tema parklarını yapan mühendislik grubu Walt Disney Imagineering’e, Disney+ ve Disney Channel gibi yayın kanallarından yapay zeka destekli bir reklam sistemi kurmak isteyen reklam ekibine kadar şirketin neredeyse her köşesine yeni bir yapay zeka dokunuşu yapmak isteniyor.
Reuters’a anonim olarak konuşan bir Disney avukatı, Disney gibi köklü medya şirketlerinin yapay zekayı çözmesinin gerekliliğini vurguladı. Bu kişi, yapay zekaya ayak uyduramayan şirketlerin unutulma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Avukat, yapay zeka kullanımının 2023’te vizyona giren “Indiana Jones ve Kader Kadranı” ve “Küçük Deniz Kızı” filmlerinde olduğu gibi 300 milyon dolara kadar çıkabilen film ve televizyon prodüksiyonunun gitgide artan maliyetlerini kontrol altına almaya yardımcı olacağını söyledi.
Eski bir Disney mühendisi ise, yapay zekanın tema parkları için müşteri desteğini geliştirebileceğini ve ziyaretçilerle yeni etkileşimler yaratabileceğini söyledi.
Bu kişi, Galaksinin Koruyucuları film serisinin karakteri Baby Groot’un robotunu üretmek için makine öğrenimi tekniklerini kullanan Project Kiwi örneğini verdi.
Bu proje, film karakterinin hareketlerini ve kişiliğini taklit eden küçük ve serbest dolaşan bir robot üretmeyi amaçlıyor. Mühendis, robot Bebek Groot’un bir gün ziyaretçileriyle etkileşime gireceğini ekledi.
Yapay zekâ milyonlarca kişiyi işşiz mi bırakacak?
Hollywood’da dev grev kararı: 160 bin oyuncu iş bıraktı
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Hollywood’da ise yapay zeka krizi devam ediyor. Bazı senarist ve oyuncular yapay zekanın işlerine yönelik varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Grevdeki sendikaların sözleşme görüşmelerinde ve taleplerinde yapay zeka konusu da önemli bir yer alıyor.
Disney ise yapay zekayı kamuoyu önünde değerlendirirken dikkatli davranıyor. Disney, 2023 yapımı son Indiana Jones filminin ilk sahnelerinde filmin efsanevi başrolü Harrison Ford’u “gençleştirmek” için üç yıl harcayan görsel efekt sanatçılarının emeklerine dikkat çekmişti.
Yapay zeka uygulamaları görsel sanatların geleceği ile ilgili endişe yaratmalı mı?
Disney’in teknoloji karnesi
Disney kurulduğu günden beri teknolojik yeniliklere yatırım yaparak gelişmelere öncülük ediyor.
1928’de görüntülerle senkronize bir film müziği içeren ilk çizgi film olan “Steamboat Willie“yi yayınlayan Disney günümüzde ise tema parkları, filmler ve ticari ürünlerle ilgili 4.000’den fazla patente sahip.
Şirketin güncel CEO’su Bob Iger, 2005 yılında görevinin başına geldiğinde teknolojiyi kucaklamayı önceliklerinden biri haline getirmişti. Üç yıl sonra şirket, dünyanın en iyi teknoloji üniversiteleri ile birlikte büyük bir araştırma ve geliştirme girişimi olan Disney Research’ü duyurdu.
Disney’in ABD’deki araştırma grubu ise 2017 yılında VR (sanal geçeklik) ya da 3D (üç boyut) gözlükleri gibi aletlere ihtiyaç duymadan ekrandaki sanal bir karakterle aynı mekânı paylaşmayı sağlayan “Magic Bench” adlı bir karma gerçeklik teknolojisi geliştirdi.
Disney Research, İsviçre’deki laboratuvarlarında yapay zeka, makine öğrenimi ve görsel hesaplama konularında araştırmalar yapıyor. Son on yılda, “dijital insanlar” ya da “aktörlerin kukla gibi canlandırdığı fantastik karakterler” için teknoloji geliştirmeye önem verildi. Bu teknolojinin “insan” oyuncuların yerini almak için değil, dijital efektleri güçlendirmek için kullanıldığı söyleniyor.
“Medusa” performans yakalama sistemi ise, geleneksel hareket yakalama tekniklerini kullanmadan oyuncuların yüzlerini yeniden oluşturmak için kullanıldı. Bu teknoloji pek çok Marvel filmi de dahil olmak üzere 40’tan fazla yapımda kullanıldı.
Eski bir Disney yöneticisi şunları söylüyor: “Disney’deki yapay zeka araştırmaları çok uzun bir geçmişe dayanıyor ve bugün tartışıldığını gördüğünüz her şeyin etrafında ilerliyor: Filmler, oyunlar ya da tema parklarında insanların konuşabileceği sohbet robotları yapmamıza yardımcı olacak bir şey üretebilir miyiz?”
ChatGPT, kendini anlattığı filmi yazdı: “Bir Rüyada Buluşmak”
Kaynak: Reuters
Derleyen: Ahmet Emir Sevindik