Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir ayda üçüncü suikast: Ekvador’da bir siyasetçi daha öldürüldü

Bir zamanlar en güvenilir ülkelerden biriydi. Şimdilerde ise Latin Amerika ülkesi Ekvador en kanlı dönemini yaşıyor. Ülkede 20 Ağustos Pazar günü düzenlenecek kritik cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yaşanan silahlı saldırılarda üç siyasetçi hayatını kaybetti.

Eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’nın partisi Revolucion Ciudadana’nın yerel liderlerinden Pedro Briones, evinde vurularak öldürüldü. Briones’i öldürenler motorsikletle kaçtı. Briones’in ölümünü partidaşı Luisa González doğruladı. González X hesabından yaptığı açıklamada, “Ekvador en kanlı dönemini yaşıyor” dedi.

Pedro Briones

Bir ayda üç ölüm

Bu suikast, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yolsuzluk ve çetelere karşı kampanyalar yürüten aday Fernando Villavicencio‘un güpegündüz bir seçim mitinginde öldürülmesinden bir hafta sonra gerçekleşti. Öte yandan 26 Temmuz’da da Manta Belediye Başkanı Agustín Intriago (38), vurularak öldürülmüştü.

Fernando Villavicencio

Peki neden?

Bir dönem görece huzurlu bir ülke olan Ekvador, kokain kaçakçılığındaki patlamadan kâr eden uluslararası uyuşturucu kartellerinin gelişiyle kaos yaşamaya başladı. Çetelerin sokakların, hapishanelerin ve uyuşturucu yollarının kontrolü için savaşması nedeniyle ülkede son üç yılda binlerce insan katledildi. Ekvador polisi, bu yılın ilk altı ayında 3 bin 568 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çete lideri nakledildi

Ülkedeki en güçlü çetelerden biri olarak bilinen Los Choneros’un lideri “Fito” lakaplı Adolfo Macias, geçtiğimiz günlerde yüksek güvenlikli bir cezaevine nakledilmişti. Villaviencio ve ekibi, uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı bu çetenin lideri tarafından tehdit edildiğini söylemişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.