Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soros, Avrupa Birliği’ne verdiği fonları çekiyor mu?

Reuters’ın haberine göre, George Soros tarafından kurulan Açık Toplum Vakıfları (OSF), Avrupa Birliği ile çalışmalarını ve verdiği fonları sonlandırma kararı aldı.

Reuters, bir takım iç yazışmalara ulaştı. Vakfın verdiği fonlar Avrupa’nın iç işleriyle ilgili çalışmalardan uzaklaşacak ve dünyanın diğer bölgelerine odaklanacak.

E-postada, “Nihayetinde. Onaylanan yeni stratejik eğilim, Avrupa Birliği içindeki mevcut çalışmalarımızın büyük bir kısmının geri çekilmesini ve sonlandırılmasını, odak noktamızın ve kaynak tahsisinin dünyanın diğer bölgelerine kaydırılmasını öngörüyor” deniyor: “Bu değişim, geçmişteki çalışmaların ve personelin yıllar boyunca yaptığı pek çok katkının bir yansıması değil, daha ziyade önemli bir etki yaratmak için gelecekteki fırsatlara dayanan ileriye dönük bir karardır.

George Soros, şirket ve vakıflarını oğluna devretti

George Soros 93 yaşında.

Vakıf, Haziran ayında 93 yaşındaki George Soros’un vakfını oğlu Alex’e devredeceğini duyurmuş ve Temmuz ayında stratejik bir değişimle küresel personelinin yüzde 40’ını işten çıkarma planlarını açıklamıştı.

Kurum içi e-postada vakfın fonlarını nasıl değiştireceği detaylandırılmadı ancak bir sözcü, grubun AB dış ilişkilerinde çalışanlar da dahil olmak üzere Avrupa genelindeki sivil toplum gruplarını desteklemeye devam edeceğini ve Avrupalı Roman topluluklarına desteğini sürdüreceğini söyledi.

Açık Toplum Vakıfları Başkanı Alex Soros, Reuters’a e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Açık Toplum Vakıfları olarak çalışma şeklimizi değiştiriyoruz. Ancak ailem ve OSF uzun zamandır Avrupa projesini destekliyor ve bu projeye kararlılıkla bağlı kalmaya devam ediyor” dedi.

Alex Soros

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’ye göç eden bir Macar Yahudisi olan George Soros, servet sahibi olduktan sonra Doğu Avrupa’da liberal ve demokratik grupları desteklemeye devam etti.

Açık Toplum Vakıfları sözcüsü, küresel olarak yılda tahmini 1.5 milyar dolar yönlendiren kuruluşun, Ukrayna, Moldova, Kırgızistan ve Batı Balkanlar da dahil olmak üzere Avrupa’daki programları ulusal vakıflar aracılığıyla finanse etmeye devam edeceğini söyledi.

Sözcü sözlerine şöyle devam etti: “Yeni modelde hibelerimizin büyük bir kısmı, önümüzdeki aylarda belirlenecek olan belirli etki fırsatları etrafında organize edilecek. Avrupa’daki çalışmalarımız her zaman gelişen bir bütün olmuştur ve bu yeni değişiklikler de bu uzun vadeli eğilimin bir istisnası değildir.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.