Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’de asgari ücret 500 TL’ye kadar geriledi

Hiperenflasyonla mücadele eden Suriye’de Beşar Esad yönetimi, kamuda çalışanların maaşını iki katına çıkardı ama ülkede yaşanan iç savaş yüzünden para birimleri değer kaybetmeye devam ediyor. Hükümet tarafından ayrıca yakıt sübvansiyonları da kesildi.

Karar, Suriye lirasının değerinin karaborsada ABD doları karşısında rekor düşük seviyeye gerilemesinin ardından gece saatlerinde alındı. Suriye nüfusunun yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altına geriledi. 2011’de başlayan iç savaştan beri Suriye lirası değer kaybetmeye devam ediyor.

Nüfusun yüzde 70’ini oluşturan 15 milyondan fazla kişi insani yardıma ihtiyaç duyarken, 12.1 milyon kişinin gıda güvencesi olmadığı düşünülüyor.

Çarşamba günü erken saatlerde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile devlet memurları, askeri personel ve devlete bağlı müteahhitlerinin maaş ve emekli maaşlarında Aralık 2021’den bu yana ilk kez yüzde 100 artış yapılması kararı alındığı açıklandı.

Beşar Esad

Kararnameler ile asgari aylık ücret 185.940 Suriye lirası oldu. Suriye devletinin resmi kurları üzerinden bu maaş 21.76 dolara denk geliyor. Yani yaklaşık 580 Türk lirası.

Karaborsada ise 1 dolar yaklaşık 15 bin Suriye lirasına yakın. Bu da yeni zamlara rağmen maaşların yaklaşık 12 dolar seviyesinde, yani 325 Türk lirasında kaldığını gösteriyor.

İç savaş başlamadan önce 1 dolar yaklaşık 47 Suriye lirası ederken artık yaklaşık 13 bin-15 bin Suriye lirası denk geliyor.

Mayıs ayı verilerine göre yeni asgari ücret, Dünya Gıda Programı’nın (WFP) beş kişilik bir ailenin her ay ihtiyaç duyduğunu hesapladığı temel gıdanın yalnızca üçte birini satın almaya yetiyor. WFP’ye göre, asgari harcama rakamının Mayıs 2022’ye kıyasla yüzde 62, Eylül 2021’e kıyasla ise yüzde 159 daha yüksek olması nedeniyle, savunmasız haneler artan enflasyon nedeniyle faturalarını ödemekte zorlanıyor.

Ticaret Bakanlığı gece saatlerinde yaptığı ayrı bir açıklamada benzin sübvansiyonlarının tamamen, akaryakıt sübvansiyonlarının ise kısmen kaldırıldığını duyurdu. Benzinin litre fiyatı 3,000 Suriye lirasından 8,000 Suriye lirasına çıktı.

Yetkililer, ekonomik krizden ve Suriyelilerin yaşadığı sıkıntılardan, ABD’nin 2019 yılında uygulamaya koyduğu ve Esad hükümetine destek veren tüm yabancı kişi ve kurumları hedef alan katı yaptırımları sorumlu tuttu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.