Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada orman yangınlarıyla mücadele ediyor

İtfaiye ekipleri orman yangınlarının yayılmasını engellemek için mücadele ederken, yangın bölgesine yakın Yellowknife şehrinin 20 bin sakinin tamamının araba ve uçaklarla tahliye ediliyor.

Ülkenin seyrek nüfuslu Kuzeybatı Toprakları bölgesinin başkentini dumanlar kapladı. Yangın söndürme uçakları müdahaleye devam ediyor. Yetkililer, yavaş ilerleyen yangının şu anda şehrin 15 kilometre kuzeybatısında olduğunu ve yağmur yağmazsa cumartesi gününe kadar şehre ulaşabileceğini söyledi.

Bu yıl normalin üzerinde yoğun yangınlara sahne olan Vancouver şehrinin bulunduğu British Columbia’da da yetkililer bölge sakinlerini yangınlar konusunda uyardı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile birlikte ülkenin bakanları ve bazı üst düzey hükümet yetkilileri yangınlar hakkında görüşmek üzere perşembe günü toplandı. 

Kanada’daki orman yangınlarının dumanı ABD’ye ulaştı

Toplantı sonrasında Kanada Savunma Bakanı Bill Blair, federal hükümetin tahliyeleri yakından takip ettiğini ve kara yollarının kesilmesi halinde bölge sakinlerini hızla havadan tahliye etmeye hazır olduğunu söyledi.

Kanada, 265’i Kuzeybatı Toprakları’nda olmak üzere ülke genelinde binden fazla aktif yangınla mücadele ediyor. Uzmanlar iklim değişikliğinin orman yangını sorununu daha da ciddileştiğini belirtiyor. Yetkililer, kuraklığın bu yıl yaşanan yangınların sayısı ve yoğunluğuna artıran bir faktör olduğunu ve yüksek sıcaklıkların durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Kanada’da bu yıl yaşanan orman yangınlarının haritası ve etki alanları.

Şu ana kadar Kanada’da yaklaşık 134 bin km² alan yanarak 10 yıllık ortalamanın altı katından fazla zarar oluştu. Yaklaşık 200 bin kişi tahliye edilmek zorunda kaldı.

Kuzeybatı Toprakları bölgesinin yangın bilgilendirme sorumlusu Mike Westwick CBC’ye yaptığı açıklamada “Bölge orman yangını açısından daha önce hiç böyle bir şey görmedi. Bu pek çok kişi için hayal bile edilemeyecek bir durum” dedi.

Mart başından beri orman yangınlarıyla mücadele eden Kuzey Amerika ülkesinde çeşitli büyüklerde 6 bine yakın yangın meydana geldi. Yangınlarla bağlantılı olarak 5 kişi hayatını kaybetti.

Meta’nın “Haber yasağı” da tahliye çalışmalarını engelliyor

Bazı bölge sakinleri hızla değişen ayrıntıları takip etmekte zorlandıklarını bildirdiler. Meta’nın Kanada’daki haber yasağı nedeniyle Facebook ve Instagram’da haber linklerinin paylaşılamaması ve bazı bölgelerde cep telefonlarının çekmemesi nedeniyle Yellowknife ve çevresinde yaşayanlar yangınla ilgili gündemi kolayca takip edemiyor.

Bu hamle, ülkede internet devlerinin haber yayıncılarına ödeme yapmasını zorunlu kılan mevzuata yanıt olarak geldi.

Sosyal medya devlerini, haber yayıncılarına ödeme yapmasını zorunlu kılan yeni mevzuat konusunda federal hükümetle yaşanan anlaşmazlık ardından Meta geçen ay Kanadalıların haberlere erişimini engellemişti.

Bu düzenlemenin ardından Kanada’daki vatandaşlar ve haber kuruluşlarının Facebook ve Instagram’a haber linkleri göndermesi yasaklandı.

Sosyal medyaların yangınlarla ilgili pek çok yanlış bilgi de içerdiğini söyleyen yetkililer, bölge sakinlerinin yerel radyo kanallarını ve internet platformlarını takip etmesini önerdi.

KaynakReuters

Derleyen: Ahmet Emir Sevindik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.